DODIK DAJE POSLJEDNJU ŠANSU PARTNERIMA: Dogovor u Istočnom Sarajevu ili raspad koalicije

Foto: I. L./Klix.ba

Predsjednik RS danas će nakon ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine u Administrativnom centru RS-a u Istočnom Sarajevu organizovati sastanak kojem bi trebali prisustvovati predstavnici HDZ-a i stranaka Trojke.

Kako je naglasio Dodik, prema njegovom mišljenju ovo će biti posljednji pokušaj stabilizacije prije nego što se partnerstvo raspadne.

“Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi”, pojasnio je.

Poručio je kako se Centralna izborna komisija mora razvlastiti.

“Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se osigurati da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla. Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Murphy, blokiran je kompletan evropski put”, mišljenja je Dodik.

Na kraju, ponovio je kako Schmidt ruši evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

“Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. To je prije svega Schmidt koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine”, zaključio je Dodik.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas