DODIK: Do kraja godine mogli bi raspisati referendum o statusu RS, tužit ćemo Schmidta

Foto: oslobodjenje.ba

Ovo je dio projekta koji je smislila Angela Merkel, a koji nije vezan samo za nju, da bi se otarasila čovjeka koji je jedva izašao iz afere ‘Monsanto‘, kazao je Dodik

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na današnjoj press konferenciji je poručio kako manji bh. entitet neće primjenjivati posljednje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta protiv kojeg je najavio i podnošenje tužbe.

Jučerašnje Schmidtove odluke okarakterisao je kao “organizovani napad na RS, Srbiju, Vučića i mene”.

– Razmatramo mogućnost da Schmidta tužimo pred njemačkim zakonodavstvom. Advokati kažu da je to moguće. Moramo naći njemačkog državljanina koji će ga tužiti i vjerujem da ćemo ga naći, rekao je Dodik.

Potom se obrušio i na bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel.

– Ovo je dio projekta koji je smislila Angela Merkel, a koji nije vezan samo za nju, da bi se otarasila čovjeka koji je jedva izašao iz afere ‘Monsanto‘. Sklonjen je na dobru platu od 24.000 eura i ne plaća poreze ovdje, jer navodno radi u zoni nesigurnosti, istakao je on.

Kaže kako će Republika Srpska imati “svoj dio Brčkog”.

– Kazali su nam da je Brčko zajedničko vlasništvo dva entiteta i rekli: ‘Nemoj ko da priđe Brčkom‘. Zašto su nam to rekli ako je Brčko zajedničko vlasništvo? Jednog dana ćemo prići i imati ćemo svoj dio Brčkog, izjavio je Dodik.

Dodik je, također, rekao kako bi uskoro Narodna skupština RS mogla izglasati zabranu djelovanja SIPA-e i Tužilaštva BiH na prostoru ovog entiteta.

– Onog trenutka, a ja sam veoma sam lukav, kada potpišem ukaz oni će to tretirati kao kršenje odluka visokog predstavnika i onda će mene procesuirati u sudu i tužilaštvu. Ali mi ćemo u narednom periodu razmotriti odluke o zabrani djelovanja SIPA-e i Tužilaštva BiH, poručio je on dodavši da bi RS do kraja godine mogla raspisati referendum o svom statusu.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas