DODIK I NJEGOVA SVITA DONOSE NEUSTAVNE ZAKONE I PORUČUJU DA “SAMO RADE SVOJ POSAO”: Hoće li ih neko napokon zaustaviti?

Na snagu su u Republici Srpskoj stupili zakoni koji su jučer objavljeni u Službenom glasniku RS.

Riječ je o Zakonu o izmjenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske kojim je zabranjeno objavljivanje odluka OHR-a (Ured visokog predstavnika) u službenom glasilu Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na području RS.

Tužilaštvo na ispitu

Time su entitetski predsjednik Milorad Dodik i njegova svita još jednom zaboli prst u oko ne samo visokom predstavniku Christianu Schmidtu i domaćim vlastima, nego i međunarodnoj zajednici koja uglavom bez reakcija, izuzev verbalnih, posmatra narušavanje državnih zakona, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na velikom je ispitu Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Iz ove je institucije poručeno da je formiran predmet povodom potpisivanja ukaza predsjednika RS Milorada Dodika i objavljivanja zakona u Službenom glasniku RS, koje je poništio visoki predstavnik Christian Schmidt, a kojeg RS ne priznaje.

Ne haju za poruke

U timu rade tri tužioca zajedno sa SIPA-om i drugim nadležnim agencijama.

Međutim, da u RS baš i ne haju za sve ovo govori poruka vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

On je, naime, potvrdivši odluke o objavljivanju ukaza predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju ovih zakona, rekao da “ne dozvoljava nikakve pritiske na Službeni glasnik i da samo rade svoj posao”.

A da li će ga početi raditi i drugi, pitanje je na koja čekamo odgovor?

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas