DODIK I “TRABANTI” POTVRDIT ĆE SCHMIDTA: “Vladajuće stranke u RS prijavit će se na poziv CIK-a za izbore”

Nekadašnji član CIK-a BiH Vehid Šehić ističe kako je izvjesno da će se izbori na teritoriji cijele BiH održati po trenutno važećem Izbornom zakonu BiH

Iako je Republika Srpska nedavno dobila Izborni zakon, većina političkih partija će na lokalne izbore 6. oktobra izaći na osnovu odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će odluku Centralne izborne komisije BiH o sprovođenju lokalnih izbora u našoj zemlji razmatrati političke partije koje čine vladajuću koaliciju u Srpskoj.

DVA PROBLEMA

– Pošto izborni zakon Republike Srpske nije još stupio na snagu, o navedenoj odluci CIK-a BiH raspravljaćemo u koaliciji političkih partija koje čine vladajuću većinu. Način na koji su donesene tehničke izmjene Izbornog zakona BiH je neustavan i nezakonit. On je rezultat nametanja i tu postoje dva problema. Prvi je da nije demokratski, a drugi problem je i novac, jer novac za te vrste tehničkih izmjena nije predviđen budžetom, istakao je Stevandić.

Stevandić je naveo da postoji informacija kako je tehnička oprema već nabavljena i da se nametnutim izmjenama legalizuje pljačka novca koji je dogovoren za tu opremu. On je rekao i da nema dovoljno skenera za sva biračka mjesta, te upitao da li je moguće u jednoj zemlji sprovoditi izbore na dva sistema.

Podsjećamo da je Vlada RS, nakon usvajanja entitetskog Izbornog zakona u parlamentu Srpske, početkom aprila pozvala članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske da podnesu ostavke. Na usvojeni zakon uložen je veto u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS-a, a dalja procedura nalaže da o zakonu raspravlja Ustavni sud Republike Srpske.

Potpredsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u parlamentu Srpske Igor Crnadak kazao je da su stranke vladajuće koalicije još jednom pokazale da su velike izjave o izbornom zakonu Republike Srpske bile nova prevara.

– U izjavama o visokom predstavniku i pitanju izbornog zakona najžešći i najradikalniji obično je bio Nenad Stevandić. On je, takođe, prednjačio i u napadima na opoziciju, njenom etiketiranju i sprečavanju njenih članova da rade posao u Narodnoj skupštini RS-a. Zbog toga je važno da Stevandićevu izjavu prevedemo na srpski jezik. Stevandić i sve stranke vladajuće koalicije prijaviće se na poziv CIK-a BiH za učešće na lokalnim izborima. Stevandić i sve stranke vladajuće koalicije izaći će na izbore po zakonu koji je nametnuo visoki predstavnik, napisao je Crnadak.

Srpska demokratska stranka prijaviće se na opštinske izbore u BiH po pravilima koje je postavila Centralna izborna komisija BiH. Predsjednik SDS-a Milan Milićević kaže da niko drugi nije ni raspisao izbore osim CIK-a.

– Po ovom važećem zakonu koji je nametnut, čije nametanje nismo podržali kao stranka, naravno da ćemo učestvovati, jer bi sve drugo bilo kontraproduktivno i samo dalo mogućnost produbljivanja krize i predaje unaprijed. To SDS ne može sebi dozvoliti. Mi izlazimo na izbore bez obzira na to kakva su izborna pravila, a smatramo da i ova i neka druga pravila ne obezbjeđuju integritet izbornog procesa, poručio je Miličević.

Nekadašnji član CIK-a BiH Vehid Šehić ističe kako je izvjesno da će se izbori na teritoriji cijele BiH održati po trenutno važećem Izbornom zakonu BiH. U slučaju kada bi Republika Srpska ostala pri ranijem stavu da izbore provede po svom zakonu, onda je, dodaje on, jasno da oni ne mogu biti održani prve nedjelje u oktobru, jer je sad već za to kasno.

– Nakon što CIK donese odluku o raspisivanju izbora, nema nikakvih izmjena Izbornog zakona, pa ni entitetskog. Može doći do izmjena, ali se te izmjene neće primjenjivati za ove izbore, već tek 2026. godine. Kada se raspišu izbori, oni se sprovode po Izbornom zakonu BiH koji je vrijedio na dan kada su raspisani izbori i to jasno piše u zakonu. U zakonu je jasno precizirano da se izbori raspisuju 150 dana od dana održavanja, istakao je Šehić.

Banjolučki advokat Aleksandar Jokić kazao je za Oslobođenje da su lokalni izbori raspisani na osnovu odluke Centralne izborne komisije BiH. On ističe da je Izborni zakon BiH i dalje na snazi, bez obzira na to šta o tome govorili političari u Srpskoj.

image

Aleksandar Jokić: Izborni zakon BiH i dalje je na snazi

– Izborni zakon BiH će još dugo biti na snazi. Ne vidim da će se izborni zakon Srpske primjenjivati, ma kakav bio njegov formalnopravni okvir. Ne vjerujem da će se taj zakon moći primijeniti ni na ove, ni na bilo koje predstojeće izbore, kategoričan je Jokić.

Ministar federalnog Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i dopremijer Vojin Mijatović pozvao je SNSD da jednom bude od riječi i da – ne izađe na izbore. On je istakao da ovaj prostor ne pamti veće lažove od SNSD-ovih prvaka, ali im je poručio da makar jednom budu dosljedni.

– Bez dileme i bilo kakvog politikantstva, SDPBiH je u Republici Srpskoj spreman za lokalne izbore prema Izbornom zakonu BiH. SNSD je sa svojom koalicijom donio neustavni izborni zakon Republike Srpske i najavio da neće učestvovati na izborima koje raspiše CIKBiH. Ja ih pozivam da jednom ostanu dosljedni i nikako ne uzimaju učešće na lokalnim izborima. Da jednom barem ne slažu građane i pokažu da imaju kičmu. Da barem jednom dokažu svoje “veliko” srpstvo, kazao je Mijatović.

DOBRI MOMCI

Raspisivanje izbora u svom stilu je prokomentarisao i prvi čovjek Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović, koji smatra da je parlament Srpske ponovo ponižen, jer Izborni zakon Srpske nije objavljen u Službenom glasniku ovog entiteta.

– Centralna izborna komisija BiH raspisala je lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, u skladu sa izmjenama Izbornog zakona BiH. Ostaje da se vidi da li će Dodik i SNSD, kao i njihove prikolice – SPS Petra Đokića, Stevandićeva Ujedinjena Srpska, Čubrilovićev DEMOS, Selakov SP i ostali trabanti – izaći na izbore i tako legitimisati Christiana Schmidta, koji je ponovo počeo javno da hvali svoje dobre momke, rekao je Vukanović.

Predsjednik SP-a Petar Đokić naveo je da će njegova stranka u Brčkom izaći na izbore po nametnutom izbornom zakonu, koji je donio Schmidt.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas