DODIK: Korisno je što Schmidt nije došao zbog mogućeg nasilja, nije moguće više odbraniti njegov legitimitet, spriječiti neke incidente

Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD-a, komentirao je nedolazak Christiana Schmidta u Banju Luku na zakazane sastanke.

On je to komentirao nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, kazavši da je njegov nedolazak koristan jer su izbjegnute moguće ‘situacije nasilja’.

“Odbacujemo da se prihvati legitmitet Schmidta, to za nas neprihvatljivo. Treba se odustati od tih manifestacija nemoći s njegove strane. Nećemo prihvatiti niti jednu odluku, kako je to i zakonom odlučeno u RS.

Šta god on odluči za nas nije obvezujeće, on ne može ući u bilo koju instituciju RS, ništa mu nije na raspolaganju”, rekao je Dodik pa je nastavio:

“Vidim da je odustao da dolazi, to možda bude korisno u smisli njegovog shvatanja da nije dobrodošao. Mislim i na naše akcije da ga raskrinkamo njegovu ulogu ovdje. S druge strane zbog moguće je destabilizacija i nasilja ako dođe. Najbolje je da zaobiđe RS u širokom luku. Ako mora prolaziti, onda što brže da ide. Ali ne ide autom, ide avionom”.

“Nije moguće više odbraniti njegov legitimitet, spriječiti neke incidente. Mi želimo čuvati stabilnost, ne želimo nasilje provoditi ni nad nekim turistom iz Njemačke”, nastavio je Dodik kazavši da ne mogu ipak sve kontrolirati.

On je rekao da je na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a bilo govora o situaciju u RS i BiH, ali i Saboru stranke.

“SNSD smatra da je sitaucija u RS stabilna, da je ekonomsko i političko stanje je dobro. Da vladajuća koaicija djeluje u skladu s dogovorom. Opozicija u RS djeluje isključivo sa pozicija svojih politika koje ne odražavaju ni vrijeme ni temu. Ostat ćemo posvećeni jačanju institucija u RS, što je osnovni odraz situacije”, naveo je Dodik

Onda se obrušio na ambasadore, posebno SAD i Velike Britanije.

“Političku situaiciju ugrožavaju nelegalni intervencionizmi. Bilo da dolazi od lažnog visokog predstavnika ili ambasadora, koji izvan postojeće i dozvoljene diplomatske prakse pokušavaju da unesu svojim izjavama i dijelovanjem unesu dosta razdora u RS i da pokušaju da nametnu neka rješenja”, istakao je on.

Kaže da taj intervencionizam ima predznak kolonijanog djelovaja.

“Vidi se to kroz djelovanje američkog i britanskog ambasdora i nekih koji se pokušavaju uplesti u tu igru.

RS ima danas najveći broj prijatelja, onih koji smatraju da RS treba šansu kako je Dejtonom propisano”, istakao je on.

Dalje je govorio kako je RS finansijski stabilna i da pokazuje svoju vitalnost i sposobnost.

“Suočeni smo sa novom praksom kada od strane predstavnika SAD pokušavaju da javno opstruišu finansijski sistem, to je neprijetaljski čin”, rekao je Dodik.

No to, prema njegovim riječima, neće ugroziti RS.

“Što se tiče nivoa BiH, mi smatramo da do sada što je urađeno predstavlja dio dogovora. To nije rušenje zaključaka NSRS. Mi smo zadovoljni činjenicom da je u okviru Zakona VSTV došlo do prihvatanja našeg prijedloga”, naveo je predsjednik SNSD-a.

Dalje je naveo da oni smatraju da je sigurnosna situacija dobra i da podržavaju mandat EUFOR-a, ali da neće prihvatiti proširenje. Posebno ne kontigentom iz Velike Britanije.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas