DODIK NAKON OTKAZANOG ROČIŠTA NAJAVIO TUŽBU PROTIV BIH: Mene u zatvoru nećete vidjeti zbog ovog postupka

Ročište predsjedniku RS Miloradu Dodiku i direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću u Sudu BiH zakazano za danas otakazano je.

Međutim, Dodik se danas ipak morao pojaviti na Sudu BiH, a nakon otkazivanja ročišta obratio se medijima.

Dodik je rekao da je njegova eliminacija jedini i ukupni cilj.

“Imate pristup svemu, još jednom se pokazalo da je Sud i Tužilaštvo BiH pod utjecajem stranaca, da bez obzira na pravne činjenice ništa ne pomaže. Optužen sam zato što sam poštovao Ustav RS, tako stoji u optužnici”, rekao je.

Kaže da je sudiji rekao da “je Ustav RS usaglašen sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom”.

“Nigdje ne piše da se Ustav RS prilagodi visokom predstavniku. Sporno je što je neko intervenisao, a nije imao pravo. Pored toga, nisu uvažili pravnu i političku činjenicu da u RS postoje tri kluba, koji mogu podići vitalni nac. interes ako smatraju da je neko ugrožen. Nisu potegli nac. interes.

Zakonodavstvo RS obavezuje predsjendika da potpiše zakone na nivou RS, meni je prijetila kazna 12 godina po zakonodavstvu RS. To sve govori da je Tužilaštvo neprofesionalno, inkvizicija, da je sramota za BiH, da je čovjek koji nema legitimitet (Schmidt) Tužilaštvu dostavio tužbu protiv legitimnog predsjednika RS. Ova zemlja nema šanse kao legalna zemlja”, rekao je.

Američkog ambasadora Michaela Murphya je ponovo nazvao “smradom”.

“Mi smo za zemlju koja poštuje Ustav i Dejtonski sporazum. Ovo neko iz političkih razloga želi da gura dalje. Ako prođe ovo sve, a očekujem oslobađajuću presudu, tužit ću BiH jer je načinjena šteta svima nama koji smo došli, napravili smo troškove, izgubili dane da radimo svoje poslove,… Tužit ćemo za štetu koju su načinili tužioci i Sud. BiH će morati da plati za aljkave sudije i tužioce koji se nisu ponašali pravno”, najavio je Dodik.

Dodao je da “je RS za Ustavnu BiH, ili je neće biti”, a vi to tumačite kako god hoćete, rekao je.

“Mene u zatvoru nećete vidjeti zbog ovog postupka, možda zbog nekog drugog, ali ovoga ne”, istakao je Dodik.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas