DODIK NAKON SASTANKA: “Ukoliko Šmit nametne zakon o imovini, biće proglašena nezavisnost Republike Srpske”

Foto: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u Banjaluci razgovarano o procesima koji imaju taktički značaj za budućnost RS, te da je postignuto jedinstvo u stavovima.

Nakon sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske, liderima stranaka i srpskih predstavnika u institucijama BiH, Dodik je rekao da je RS spremna da brani svoj ustav, suverenitet i teritorijalni integritet.

– Učesnici sastanka su jednako odbacili optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske i drugih, kao politički montirane. Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavni, oni su nametnuti od strane visokog predstavnika i na njihovu objektivnost ne treba računati. Spremni su da djeluju po nametnutom zakonu pojedinca koji nema ovlaštenja. Parlamentarna skupština BiH prema Ustavu jedina može donositi zakone na nivou BiH – rekao je Dodik.

Kaže da je ponovljeno da Šmit nije legalno izabrani visoki predstavnik i da njegove mjere neće biti prihvaćene u Srpskoj. Isto tako je rečeno da nijedan visoki predstavnik nikada nije imao pravo da nemeće zakone i da ih treba staviti na dnevni red u BiH i tražiti novi dogovor.

– Srpska je sposobna i spremna da ostane jedinstvena po svim pitanjima. U teritoriji, ali i u političkom djelovanju. Privrženi smo Ustavu BiH onako kako je napisan, ali smo isto tako spremni da odbranimo Ustav RS. Učesnici sastanka su rekli da neće prihvatiti odluke Suda BiH. Procjenjuju da je pitanje imovine ključno pitanje ovog vremena. To je izmišljeno pitanje jer je riješeno Dejtonom. Ugovor o sukcesiji ne može biti osnova da se mijenja Ustav BiH. Niti stavovi PIK mogu da budu obavezujući. Ukoliko Šmit nametne zakon o imovini, održaće se sjednica NSRS i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status RS. Saglasni smo da je nekorisno, politički štetno i da je nepotrebno da se održavaju sastanci sa osobljem ambasada Velike Britanije i SAD, što uključuje ambasadore, kao i sa Šmitom i osobljem OHR – rekao je Dodik.

On je rekao da je bezbjednosna situacija u RS stabilna, da će ostati takva. Isto važi, kaže Dodik, i za finansijsku situaciju.

-Tri stvari u BiH se moraju rješavati u paketu. To je pitanje Ustavnog suda, drugo je Sud BiH, odnosno izmjena i dopuna zakona. Sjedište apelacionog suda BiH treba da bude u Banjaluci. I da se razgovara o novom Izbornom zakonu BiH i da se smijeni nelegalna strukira CIK. Potreban je i novi izborni zakon u RS. CIK treba da provodi izbore za Predsjedništvo BiH i poslanike u Predstavničkom domu BiH. Sve ostalo treba da provodi Republika Srpska. U narednom periodu, NSRS će svojim aktima odbaciti bilo kavu mogućnost da se nameću zakoni. Dogovor je da će se u budžetu RS za iduću godinu obezbijedi prihodi za naknade radnicima koji rade u institucijama BiH, ako odluče da se povuku. Od Ustavnog suda RS tražićemo da se izjasni o svim nametnutim zakonima visokih predstavnika. O današnjim zaključcima obavijestićemo EU i zemlje prijatelje RS  – poručio je Dodik.

Izvor: srpskainfo.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas