DODIK O OBUSTAVLJANJU PROJEKATA U RS: Njemačka je u krizi, spašavaju se

U nemogućnosti da izvrše posao, našli su ovo rješenje da otkazuju projekat, a otkazali su ga prije godinu dana, kaže Dodik

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, dao je nevjerovatno objašnjenje i komentar na odluku Njemačke o obustavljanju četiri velika projekta u manjem bh. entitetu.

Riječ je, podsjećamo, o projektima vrijednim preko 200 miliona KM, a lider SNSD-a je građanima objasnio da je Njemačka, otprilike, u RS-u obustavila projekte zbog vlastitih finansijskih problema.

– Treći put otkazuju iste projekte, oni spasavaju svoje firme. Mi smo za vrijeme Merkelove zbog dobrih odnosa sa Njemačkom i njemačkim kompanijama i bankama prihvatili da rješavaju problem vjetroparka Hrgud. Mi smo imali ponudu i Kineza i sada mi je žao što to nismo prihvatili, ali mogu se vratiti ponovo. Možda ćemo izgubiti godinu. Dakle, napravljen je ugovor sa njemačkom kompanijom koja je trebalo da transferiše tehnologiju i obezbijedi finansiranje.

Za finansiranje je određena Njemačka razvojna banka koja je to pratila kreditno, to je uobičajeno. Međutim, ugovor je potpisan prije korone, a nakon korone je sve bilo daleko skuplje. Nijemci nisu imali finansijski interes jer gube, a nisu mogli ni da prošire ugovor… U nemogućnosti da izvrše posao, našli su ovo rješenje da otkazuju projekat, a otkazali su ga prije godinu dana, rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodao je kako su projekti obustavljeni dijelom i zbog toga što Republika Srpska ne priznaje “nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika Christiana Schmidta”.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas