DODIK OTVORENO POSLUJE SA SINOM: Prointeru dva ugovora i 217.985 KM bez PDV-a

Foto: Milorad i Igor Dodik

„Prointeru“, IT tender firmi povezanoj sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Miloradom Dodikom, Služba predsjednika RS upravo je dodijelila dva ugovora ukupne vrijednosti 217.985 KM bez uračunatog PDV-a. Toliko koštaju sistem za videokonferenciju i IP telefonija i centrala. Samo ova firma imala je ponudu, piše portal pratimotendere.ba
Piše: Žana Karić Gauk/PratimoTendere

Služba predsjednika Republike Srpske nevjerovatnom brzinom okonačava tenderske postupke. Na svaki poziv ponuđačima stigne po jedna ponuda, a predsjednik Milorad Dodik ne razmišlja mnogo. „Prointeru“, IT tender firmi povezanoj sa njegovim sinom Igorom, upravo je dodijelio dva ugovora ukupne vrijednosti 217.985 KM bez uračunatog PDV-a. Toliko koštaju sistem za videokonferenciju i IP telefonija i centrala.

Zanimljivo, na oba tendera javio se samo „Prointer“ pa je „komisija Službe“ ocijenila da su itekako prihvatljive. Preporučeno je da ugovori budu sklopljeni. Kako nije bilo drugih ponuđača, tako ni žalbe nisu moguće.

Desetine hiljada maraka vrijedni ugovori podijeljeni su, iako i javnost i ovdašnje pravosuđe zna da je predsjednik RS Milorad Dodik još 18. jula 2019. godine pred narodnim poslanicima priznao porodičnu povezanost sa firmom koja je na tenderima, za osam godina postojanja, dobila oko 1.000 ugovora vrijednih više od 230 miliona KM:

„Nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik u toj firmi i od toga ima prihode“.

Dodik se nije zaustavio na ovome. Ugovor za kancelarijsku i računarsku opremu, bez da je prethodno tender podijelio na lotove, dodijelio je firmi „Sirius 2010“.

I vlasništvo ove firme dovodi se u vezu sa porodicom Dodik.

Izvor: pratimotendere.ba, zurnal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas