DODIK: “Pripazite da na ovoj priči o Sudu ne slomite BiH”

Foto: N1

Salve uvreda na račun američkog, britanskog ambasadora, “nelegalnog” Christiana Schmidta, te dijela “muslimana” (a kako Dodik naziva Bošnjake), zbog nametanja zakona koji su doveli do optužnice protiv njega, iznio je danas predsjednik Republike Srpske.

“Ja bih volio da nemamo ni jedan problem sa Amerikom, ja i nemam. Ja ću ostati tu i dalje predsjednik Republike Srpske, a taj nadmeni Murphy više neće biti ambasador, vidjećete. On je jedan zao tip koji ovdje pokazuje svoju frustraciju. On okuplja sudije i tužioce, jedini podržava ovog Schmidta. Vidjeli ste danas da se vraća optužnica, naravno da će taj isti Sud vratiti, pa će to mrcvariti”, kaže Dodik.
Na pitanje da li očekuje da optužnica bude potvrđena, te šta znači njegova krivična prijava protiv tužioca Nedima Ćosića kada se zna da sudije i tužioci imaju imunitet kada postupaju službeno, Dodik odgovara: “Kada sam ustao obaviješten sam da je vraćena optužnica. To pokazuje da je to bilo sklepano, da ni sudija nije mogao da to pusti. Nemojte se iznenaditi da to Sud prebaci na Banjaluku kao u nekom prethodnom slučaju (izgradnja zgrade Vlade RS), pa da kažu da je Dodik to namjestio.”

S tim u vezi dodao je još jednu opasku: “Pripazite da na ovoj priči o Sudu ne slomite BiH, možda je neće slomiti Dodik, ali slomićete je vi na priči o Dodiku.”

Željka Cvijanović komentarisala je curenje informacija iz Suda i Tužilaštva, tvrdi da je optužnica klasični politički progon.

“Niko ne vjeruje da ova država ima kredibilitet. Kad je nešto skalamerija, onda je skalamerija. Kako je moguće da mediji dobijaju prije informacije nego strane u postupku, to govori o nedostatku kredibiliteta institucija”, zaključuje Cvijanović.

“Pričali smo sa sedam važnih zemalja koji mogu da nastave sve projekte. Dozvolite da spustim još jedan lažni leteći ćilim koji su prihvatili neki mediji, pa i opozicija. U vezi 300 miliona koje je dobila FBiH, a nije RS, obratila sam se EU. Kažu da su vaši-naši projekti bili manjkavi kada je dokumentacija u pitanju, uporedite da je u prethodnom periodu RS dobila vise novca nego Federacija”, dodala je.

Dodik je još upitao i da li suverenitet BiH krše članovi Predsjedništva BiH Komšić i Bećirović, koji bi trebali otići u Kijev.

“Da li imaju saglasnost Predsjedništva, to ne jača unutrašnje povjerenje u BiH”, upitao je.

Na sastanku sa Trojkom i HDZ, dodao je Dodik, treba da se izabere ministar finansija BiH, treba porazgovarati o tome kako da se zaštiti bankarski sistem, te da se formiraju radne grupe koje će da rade na reformi Ustavnog suda BiH.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas