DODIK U STRAHU OD POŠTENIH IZBORA: Tvrdi da OSCE nije za biometriju

Foto: A. L./Klix.ba

Tokom vikenda predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je “svoju novu perspektivu” zašto ne treba uvoditi tehničke izmjene u izborni proces. Dao je jednostrane argumente bez sagledavanja cjelokupne slike, ali je izrekao i jednu tvrdnju, a to je da OSCE ne preporučuje biometriju.
U široj objavi na X-u, Dodik je kazao da elektronske izbore ne upražnjava skoro nijedna evropska zemlja, a da oni postoje u nekim zemljama Afrike i Južne Amerike, no ono što zaboravlja, prepisujući novinarske članke o elektronskim izborima, jeste da u većini zemalja Evropske unije postoje drugi mehanizmi sprečavanja krađa na izborima.

Baš kao i sa kriminalizacijom klevete za koju je Dodik govorio da postoji u zakonodavstvima brojnih evropskih zemalja, on ignoriše činjenicu da je pravosuđe u tim zemljama na mnogo većem profesionalnom standardu i sa značajno višim stepenom nezavisnosti. Tako je i sa izborima, koji su u Evropi značajno sigurniji i pošteniji nego na Balkanu, ili npr. afričkim i latinoameričkim zemljama koje Dodik pominje.

Osim toga, Dodik navodi da OSCE ne preporučuje korištenje biometrije u izbornom procesu jer će negdje ostati memorisano za koga je birač glasao. S obzirom na to da nikada nismo vidjeli niti čuli za izjavu iz OSCE-a u kojoj bi se preporučivalo izbjegavanje biometrije na izborima, poslali smo im upit i saznali njihov stav.

Ono što ističu iz OSCE-a jeste da se biometrija koristi isključivo za identifikaciju, a ne za glasanje ili skeniranje listića što znači da biometrijski čitači ipak ne mogu pratiti niti memorisati glasačke preferencije.”Naglašavamo da uvođenje u upotrebu svake tehnologije koja se koristi u izbornom procesu bi trebalo da bude rezultat konsultativnog procesa donošenja odluka, uz ostavljanje dovoljnog vremena za adekvatne procedure nabavke, kao i adekvatno planiranje i detaljne obuke i edukaciju glasača”, naveli su oni.

Dodatno ističu i da mnoge zemlje OSCE-a koriste biometrijsku identifikaciju s obzirom na to da se na taj način povećava nivo povjerenja u izborni proces.

“Kancelarija OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava napominje da nekoliko država članica OSCE-a uspješno koriste biometrijsku identifikaciju kao sredstvo koje može izgraditi javno povjerenje u tačnost registracije birača, ograničiti prostor za zloupotrebe identiteta glasača i zaštititi glasačka prava”, poručili su oni.

Na kraju, ostaje nejasno odakle je Dodik prepisao ili čuo da OSCE ne preporučuje biometriju s obzirom na to da je riječ o netačnoj informaciji. Tvrdeći to, Dodik nije ostavio dokaz niti referencu koja bi potkrijepila ono što govori, zbog čega se ostavlja sumnja da je namjerno slagao kako bi uvjerio javnost u navodnu štetnost elektronskih izbora.

Osim toga, Dodik se očigledno služi i “cherrypickingom”, u prevodu, u javnost plasira samo dio informacije koju mu ide u prilog, a ne i ono što šteti njegovim tezama. Razlog za očajničke poteze može ležati u činjenici da bi pravedniji i pošteniji izbori otežali njegovu borbu za političku moć.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas