DODIK: Ustavni sud je teško pitanje za Bošnjake, ali bez njega nećemo rješavati nijedno drugo

Foto: G. Š./Klix.ba

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon sastanka vladajuće petorke u Mostaru kazao je da je ili sve dogovoreno u paketu ili ništa nije dogovoreno.

Dodik je kazao kako je dogovoreno da se radi po proceduri i da se može reći da su se nekim stvarima pomakli naprijed, a vezano za paket koji je urađen na osnovu 14 prioriteta usvojen pred godišnje odmore. Naveo je da neće biti problema vezano za priznavanje diploma medicinskih sestara vezano za sporazume iz Berlinskog paketa.

“Mi smo poredali zakone, izborni zakon odnosi se na pozicioniranje Centralne izborne komisije. Centralna izborna komisija je veoma sumnjivo izabrana, nije u skladu sa zakonom, nije se poštovao zakon, da bi se promijenila mora se izmijeniti zakon do nove godine, na tom pitanju radimo oko izmjena Izbornog zakona i ne potežemo druga pitanja”, rekao je Dodik.

Naveo ja da čeka izborna reforma i da smatraju da je CIK mimo propisa uzeo da provodi izbore za predsjednika RS-a, NSRS-a i da se razgovara o formiranju novog CIK-a i da bi u izbor trebao da bude uključen i Dom naroda.

“Mi smo godinama upozoravali na činjenicu da Sud i Tužilaštvo nemaju ustavni osnov i da su formirani ilegalnim odlukama,. smatramo da treba pristupiti novom odlučivanju da se da legitimtet. Imamo dogovor da se na nivou suda BiH formira apelaciono vijeće, da sjedište treba biti u Banja Luci, bošnjačka strana ima problem oko toga. Što se tiče Ustavnog suda, mi iz RS-a smo dostavili prijedloge za radnu grupu, dostavljeno je i od Hrvata, nema od Bošnjaka. Rekli smo da ovo mjesec kada ćemo imati taj zakon”, kazao je Dodik.

On je rekao da tretira to da kada se sve govori sve je dogovoreno i da dok se sve ne dogovori ništa nije dogovoreno.

“Treba održati atmosferu razgovora, svjedok sam mnogih, imamo atmosferu, ona može biti obećavajuća mi spremni na sastancima reci sve što mislimo i da to nije beton koji se uspostavi. Mi moramo isporučiti rezultate. Oko Ustavnog suda, postoje dijametralno suprotni stavovi, gospoda iz bošnjačkog naroda misli da se o tome ne treba pričati dok se ne uđe u EU, ja nisam optimista, EU ima svoje probleme”, kazao je Dodik.

Rekao je da ne prihvata da neko ode u Generalnu skupštinu UN-a i iznosi svoje stavove i da je to rušenje Bosne i Hercegovine.

“Jučer se desio nemili događaj na sjeveru Kosova, da bi neko na nivou BiH iznio stav on mora da se usaglasi. Sa naše strane to nije teroristički akt, ja izražavam saučešće Albancima i Srbima. Ne postoje srpske terorističke organizacije. Oni nisu teroristi, ne može se praviti politička ujdurma i da je to stav BiH. To nije terorizam, to je problem stvoren zbog godinama neriješnih problema, to koristi Kurti koji ne želi formirati Zajednicu srpskih općina i pravi pritisak i pitanje je bilo kada će doći”, kazao je Dodik.

Rekao je da ako se ne može usaglasiti stav onda je bolje da se šuti, jer se od pitanja koje je daleko pravi problem gdje se lome domaća politička koplja.

“Jeste teško pitanje za Bošnjake Ustavni sud, ako ne riješimo nećemo rješavati druga”, zaključio je Dodik.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas