DODIKOV ADVOKAT OTKRIO ŠTA ĆE BITI SUŠTINA ODBRANE: Sve će svaliti na NSRS

Podizanje optužnice protiv Milorada Dodika izazvalo je buru u političkom establišmentu manjeg bh. entiteta kao i uzbunu u medijima pod kontrolom režima.

Danima već najrazličitiji sagovornici za RTRS komentiraju optužnicu u smislu njenog obesmišljavanja i predstavljanja kao udara ne samo na Dodika nego na srpski narod i entitet RS.

Sad se oglasio i njegov advokat Goran Bubić. On je faktički objasnio šta će biti Dodikova strategija za odbranu, a iz svega toga može se iščitati da će on sve svaliti na NSRS.

Bubić naravno tvrdi da je optužnica promašaj i neodrživa te da je plod politike.

“Podizanjem optužnice protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, politika je očigledno provalila u Tužilaštvo BiH. Da bi se optužnica Tužilaštva BiH i potvrdila potrebno je da politika provali i u Sud BiH. Ne postoje pravne norme koje podržavaju visokog predstavnika u BiH kao zakonodavca, niti dokument koji aktivno legitimiše Christiana Schmidta kao visokog predstavnika”, istakao je Bubić.

Da bi se optužnica potvrdila, naveo je Bubić, Tužilaštvo BiH treba Sudu BiH da ponudi najmanje dvije stvari.

“Prvo, pravnu normu iz koje proizilazi da je visoki predstavnik nadležan ‘da donosi zakone’ u BiH. Postoji li ovakva pravna norma, uključujući i bilo koju ugovornu odredbu Dejtonskog sporazuma, s aneksima? Ne postoji. Druga stvar, pravni dokument o naimenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika. Postoji li ovakav dokument? Ne postoji”, smatra advokat Bubić.

On dalje da postoji dugogodišnja praksa da visoki predstavnik donosi zakone u BiH i da se predstavlja kao zakonodavno tijelo, mimo sadržine Ustava BiH, kao i svih važećih zakona u BiH, i mimo sadržine Dejtonskog sporazuma.

Bubić je dalje kazao da od 2000. godine postoji samo upravni odbor ‘nepostojećeg’ PIC-a koji se sastajao dva puta godišnje u Sarajevu na nivou političkih direktora ministarstava spoljnih poslova država, članica tog de fakto i de jure neformalnog organa.

“Znači da bi Sud BiH kod ocjene uslova za potvrđivanje optužnice trebao razmotriti opšte pitanje nadležnosti visokog predstavnika da donosi zakone u BiH, a posebno da provjeri postoji li dokument o aktivnoj legitimaciji Christiana Schmidta da vrši poslove visokog predstavnika jer je to bila suština odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koju je dao u istražnom postupku”, rekao je Bubić.

Kao branilac, Bubić je podsjetio da ovakva odbrana predsjednika Republike Srpske nije proizvoljan stav Milorada Dodika.

“Republika Srpska je na sjednici Narodne skupštine, kao najvišeg organa strane-potpisnice Aneksa 10, razmatrajući Informaciju o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, na sjednici održanoj 10. marta 2021. godine, pored ostalog zaključila: ‘Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da su u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, čiji potpisnik je i Republika Srpska, samo strane ugovornice nadležne da traže postavljanje visokog predstavnika. Brojni visoki predstavnici su bezobzirno urušavali vladavinu prava, kršeći i međunarodno i domaće pravo, ignorišući usko definisana ograničenja mandata dodijeljenog visokom predstavniku Aneksom 10'”, naglasio je branilac predsjednika RS.

On je naveo da Narodna skupština Republike Srpske uvažava svakog predstavnika međunarodne zajednice koji iskreno želi da pomogne BiH, ipak, zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10 kakvo je ispoljeno od svih visokih predstavnika, Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika.

“Slijedi da Milorad Dodik, kao legitimno izabrani predsjednik Republike Srpske, samo slijedi volju najvišeg zakonodavnog organa Republike Srpske. Tako i u ovom slučaju, koji Tužilaštvo BiH želi predstaviti krivično-pravnim, Milorad Dodik samo potpisuje ukaze o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština. Obavlja poslove u okviru nadležnosti funkcije na koju je izabran voljom građana”, rekao je Bubić u izjavi za Srnu.

Dakle, Dodik će sad pokušati svaliti sve na NSRS postavljajući sebe kao nekoga ko samo potpisuje ukaze o onome što je već doneseno i s čim on po funkciji nema ništa.

Bubić je dalje kazao da se sad na Sud BiH vrši ogroman pritisak iz OHR-a i Ambasade SAD koje su u saopćenjima podržali rad pravosuđa na ovom slučaju.

“Ne postavlja se Milorad Dodik kao predsjednik Republike Srpske ‘iznad zakona’, kako saopćavaju, jer on samo vrši svoju ustavnu i zakonsku funkciju, u skladu s ustavnim poretkom i BiH i Republike Srpske.

Iznad zakona se postavljaju autori ovakvih saopćenja, a ne Milorad Dodik. Ovakva praksa javnog pritiska na Sud BiH nesumnjivo krši standarde poštenog sudskog postupka, koji je civilizacijski standard. U ovom predmetu Tužilaštvo BiH pokušava nepravom i politikom, koje uvlači u sudnicu, napasti i nadvladati pravo. Upornim vraćanjem tema i spornih pitanja koji su i doveli do tragičnog sukoba u BiH, od međunarodnih zvaničnika, što je evidentno prethodilo ovom krivičnom postupku, svjedoči da ovo nije postupak protiv Milorada Dodika kao pojedinca, već su meta predsjednik Republike Srpske i uopšte ustavni poredak uspostavljen Dejtonskim sporazumom. Zato je ovo politički proces, s opasnim ciljevima, a ne samo krivično-pravni postupak protiv jednog pojedinca”, naveo je Bubić.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas