DODIKOVOJ DJECI UVEDENE AMERIČKE SANKCIJE: Na crnoj listi našli se Gorica i Igor Dodik, kao i njihove firme

Foto: Radio Sarajevo/arhiva

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD danas je na listu uvrstio dvije osobe i četiri kompanije koje čine jezgru mreže podrške predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.  Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca Igor i Gorica Dodik, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji – navodi se u saopštenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. 

ČLANOVI PORODICE MILORADA DODIKA I KOMPANIJE KOJE OMOGUĆAVAJU DODIKOVO DJELOVANJE I SKRIVENE TOKOVE PRIHODA

Iz OFACA su obrazložili da je od 2021. godine, Dodik povećao angažman svoga sina, Igora Dodika i kćerke Gorice Dodik u političkim i poslovnim aktivnostima u RS što je dovelo do zabrinutosti da je RS sve više Dodikov porodični biznis, a ne politički entitet BiH.

“Stepen korumpiranosti Dodikove porodice takođe je izazvao zabrinutost među državama koje su zainteresovane za strana ulaganja u RS, što je neke od njih navelo da se uzdrže od toga jer vjeruju da bi bilo kakva finansijska pomoć vjerovatno završila u rukama Dodika i njegove porodice, a ne u institucijama RS. Na nedavnim izborima u RS, Savez nezavisnih socijaldemokrata, uključujući Dodika i Igora, urotio se radi podmićivanja političkih dužnosnika, članova biračkih odbora i posmatrača izbora u nastojanju da korupcijom dobije izbore. Igor je bio uključen u podmićivanje opozicionih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za ključne informacije i pozicije posmatrača na biračkim mjestima”, navodi se u saopštenju OFAC-a.

Dodaje se da je Dodikova kći, Gorica, uključena ju vođenje političkih i poslovnih aktivnosti svog oca, uključujući vlasništvo nad nekoliko subjekata koji primaju značajnu pomoć Vlade RS po Dodikovom nalogu.

“OFAC sankcioniše Igora u skladu s Izvršnom uredbom 14033 zbog značajnog pomaganja, sponzorisanja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluga za ili kao podršku Dodiku, osobi čija su imovina i interesi u imovini blokirani prema Izvršnoj uredbi 14033. OFAC sankcioniše Goricu prema Izvršnoj uredbi 14033 zbog značajnog pomaganja, sponzorisanja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluga za ili kao podršku Dodiku, osobi čija su imovina i interesi u imovini blokirani prema Izvršnoj uredbi 14033”, navodi se u odluci ove američke institucije.

Dalje se obrazlaže da kompanije sa sjedištem u RS, Global Liberty d.o.o. Laktaši (Global Liberty), Agro voće d.o.o. Laktaši (Agro voće), Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik s.p. Banja Luka (Agape), i Fruit Eco d.o.o. Gradiška (Fruit Eco) posluju u BiH uključujući sektore ugostiteljstva i veleprodaje a svi primaju pomoć iz javnih sredstava RS, kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice. Stoga je OFAC sankcionisao ove firme u vlasništvu porodice Dodik.

SAD su protiv Dodika uvele sankcije 5. januara 2022. godine, kao i 17. jula 2017. godine zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nalazi se i pod sankcijama Velike Britanije.

Finansijske institucije i druga lica koja učestvuju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim pojedincima mogu se time izložiti sankcijama ili biti predmetom prinudne naplate potraživanja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas