DOK LANA NIŽE USPJEHE: Šta se dogodilo sa izgradnjom bazena u Mostaru?

Kordić naglašava da je puno posla urađeno u samoj pripremi lokacije i da je osiguran veći dio sredstava u iznosu od devet miliona KM

Nakon novih uspjeha naše najbolje plivačice Lane Pudar – tri zlatne medalje na Evropskom juniorskom prvenstvu – ponovo je aktuelno pitanje izgradnje Olimpijskog bazena u Mostaru. Prilikom predstavljanja idejnog rješenja, prije nekoliko mjeseci najavljen je početak radova u junu.

Međutim, mehanizacije na predviđenom mjestu još nema, a iz Gradske uprave poručuju da su procedure, odnosno određeni konkursi, i dalje u toku, javlja BHRT.

Predizborno obećanje

Projekat olimpijskog bazena koji je prošle godine najavljen u predizborno vrijeme i sa rokovima koji su nekoliko puta prolongirani, još nije počeo dobivati obrise na terenu. Iz Gradske uprave su poručili kako se još uvijek rješava papirologija.

-Do 31.07. komisija zaprima tu dokumentaciju koja je došla. Ima jedna komisija koja radi evaluaciju pristiglih ponuda. Nakon toga nam slijede rokovi žalbe, ako ih bude. Mi smo još uvijek u onoj dinamici koju smo najavljivali tamo nekad u šestom mjesecu i to sve ide svojim tokom, kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Kordić naglašava da je puno posla urađeno u samoj pripremi lokacije i da je osiguran veći dio sredstava u iznosu od devet miliona KM.

Mora ići mnogo brže

-Sve ono što je Grad Mostar do sada uradio po pitanju bazena, obezbijedio sredstva, promijenio regulacioni plan, ove pripreme, izmještanje objekta Sunce, trafo stanice i ostalo, tvrdi Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostar.

Iz kluba vodenih sportova Orka, koji je Lanin matični klub, smatraju da je sve moralo i moglo ići puno brže. Dok se čeka na olimpijski bazen, Lana trenira u drugim bh. gradovima.

-I onda se tako olako preko svega toga pređe, mjesec po mjesec, dva mjeseca po dva mjeseca i onda dođemo u situaciju, evo, u osmom mjesecu je bilo rečeno da će se početi graditi u septembru prošle godine. Mi ćemo doći u situaciju da će godinu dana proći od onog dočeka i prvih obećanja, a da još jedan ekser nije zakucan, riječi su Damira Đedovića, trenera i predsjednika Kluba vodenih sportova “Orka”

Nije poznato ni zašto se naprasno odustalo od ideje iz 2021. godine kada je Grad bio u pregovorima s predstavnicima kompanije ‘Myrtha pools’, vodećom svjetskom kompanijom za izgradnju sportskih bazena.

Bazen za svjetska takmičenja

Ideja je bila da se u Mostaru napravi bazen olimpijskih standarda, modernog stila gradnje bez betona, za cijenu od tri miliona eura. Pregovorima je tada prisustvovao i sekretar Plivačkog saveza Bosne i Hercegovine.

-Samo je, dakle, razlika u tom dijelu tehnologije i proizvodnje koja nije betonska nego od inoks ploča koje se uklapaju i kojim se pravi sam taj bazen i korito bazena. Zbog čega su Mostar i gradska uprava Mostara ili kantona odustali od takvog projekta, nama u Plivačkom savezu BiH niti je jasno niti želimo da ulazimo u manipulaciju, kaže Azur Kuduzović, sekretar Plivačkog saveza BiH.

Kuduzović kaže kako ova mogućnost još postoji i da Plivački savez priželjkuje bazen po takmičarskim propisima. Bazen poput prethodno predloženog priznat je od FINA-e i na njemu bi se mogla bez problema organizovati velika svjetska i evropska takmičenja u plivanju.

Izvor: BHRT, Fokus

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas