DOK ZAPAD ŠIRI SANKCIJE PORODICI DODIK: „Prointer“ u svega pet dana dobio četiri posla vrijedna 344.000 KM

Sam Prointer nije pod sankcijama američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC), ali mediji su objavili da je u februaru 2022. tehnološki gigant Microsoft prekinuo saradnju s njima. Početkom ove godine, saradnju s Prointerom je prekinula i evropska kompanija SAP, poznata po softveru za praćenje poslovnih procesa

Foto: HET arhiva, Valter arhiva

Ministarstvo finansija SAD 20. oktobra sankcionisalo je Igora i Goricu Dodik, kao i četiri njihove firme, ali novac institucija i javnih ustanova Republike Srpske nastavio se slivati u pojedine kompanije povezane s ovom porodicom.

Indikativno je da je kompanija Prointer, koja se dovodi u vezu s Dodikovim sinom Igorom, doslovno usred perioda sankcionisanja – u samo dva navrata te u roku svega pet dana (18. i 23. oktobra ove godine), dobila četiri posla vrijedna 344.000 KM.

Poslove s Prointerom sklopila su tri javna preduzeća u Republici Srpskoj.

Hidroelektrane na Drini a.d. Višegrad 18. oktobra ugovorile su posao kupovine programskog paketa od Prointera, vrijedan oko 175.000 KM sa PDV-om. U opisu predmeta ugovora navodi se da se „obnovom podrške za check point (CP) firewall obezbjeđuje ispravan i funkcionalan rad uređaja koji preventivno štite od malicioznih programa koji dolaze sa besplatnog sadržaja na internetu, detektuju nestandardne e-adrese, neobične linkovi i provjerava da li su stranice koje se posjećuju sigurne“.

Isti dan preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Trebinje ugovorilo je s Prointerom posao instaliranja hardvera i servera datoteka, vrijedan 111.000 KM (s PDV-om). Prointer je, kao i u slučaju tendera Hidroelektrana na Drini, bio jedini ponuđač

I Pošte Srpske a.d. Banja Luka nastavile su puniti kasu ove favorizovane kompanije. U jednom danu (23. oktobra) sklopile su dva ugovora s Prointerom. Posao vrijedan oko 35.000 KM odnosi se na usluge „održavanja i podrške službi mreža“, a drugi, vrijedan više od 23.400 KM, odnosi se na nabavku SMARTNET-a za Cisco opremu. U oba slučaja, Prointer se jedini javio na tender.

Za ovu kompanija, koja je inače rekorder u dobijanju IT tendera ali i mnogih drugih poslova u Republici Srpskoj, sam Milorad Dodik je priznao da je povezana s njegovim sinom Igorom „tako što njegov sin radi za Prointer“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, bile su Dodikove riječi još u ljeto 2019. pred poslanicima Narodne skupštine RS.

Milionski poslovi koje je Prointer unazad godinama dobio od entitetskih institucija i javnih preduzeća, kako prije i tako i poslije ove izjave, upućuju na pretpostavku da su vlasnici kompanije politički ipak mnogo moćniji od onih koji se vode na papiru.

Sam Prointer nije pod sankcijama američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC), ali mediji su objavili da je u februaru 2022. tehnološki gigant Microsoft prekinuo saradnju s njima. Početkom ove godine, saradnju s Prointerom je prekinula i evropska kompanija SAP, poznata po softveru za praćenje poslovnih procesa.

Razlog za ovakve poteze uglednih svjetskih IT kompanija teško je pronaći u lošem poslovanju Prointera, s obzirom na brojne ugovore koje dobija i stotine zarađenih miliona. Mnogo vjerovatniji uzrok je „politička reputacija“ koja prati Prointer. Otkazivanje saradnje, naime, uslijedilo je nakon što su SAD proširile sankcije Miloradu Dodiku početkom prošle godine.

Inače, prve američke sankcije Miloradu Dodiku uvedene su u januaru 2017. zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organizovanja referenduma. Zbog korupcijskih aktivnosti te prijetnje stabilnosti BiH, SAD su proširile sankcije u januaru prošle godine. Prethodno je Velika Britanija uvela Dodiku sankcije zbog pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Prema pisanju portala Žurnal, firma Prointer, do ljeta prošle godine od javnog sektora u RS dobila je više od 200 miliona KM, kroz 781 ugovor.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas