DRAMA NASRED ATLANTIKA: Putnicima u podmornici Titan ostalo 96 sati kisika

Foto: ilustracija

Američki i kanadski timovi za potragu utrkuju se s vremenom kako bi pronašli turističku podmornicu koja je nestala tokom ronjenja do olupine Titanika u nedjelju.

Pet ljudi je bilo na brodu kada je kontakt s malom podmornicom izgubljen oko sat i 45 minuta nakon njenog zaranjanja.

Operacija spašavanja je nastavljena preko noći u srednjem Atlantiku, ali za sada nema traga brodu.

Vladine agencije, mornarice obje zemlje i komercijalne dubokomorske firme pomažu operaciju spašavanja.

Od ponedjeljka popodne, smatralo se da je članovima posade ostalo otprilike četiri dana kisika. Među njima je i britanski milijarder biznismen i istraživač Hamish Harding, koji je kao turista išao i u svemir.

Prema Hardingovoj objavi na Facebooku prije početka ronjenja, vjeruje se da je na brodu i francuski istraživač Paul-Henry Nargeolet.

Odbjavljeno je da je u podmornici i Stokton Rush, izvršni direktor OceanGatea, firme koja organizuje ronjenja.

“Trenutno, naš fokus je na tome da unesemo što više mogućnosti u to područje”, rekao je kontraadmiral John Mauger iz američke obalske straže na konferenciji za novinare.

U potrazi za plovilom do sada su korišteni vojni avioni, podmornica i sonarske bove.

Olupina Titanika nalazi se oko 700 kilometara južno od St John‘sa, Njufaundlend, iako se spasilačka misija vodi iz Bostona, Masačusets.

Američka obalska straža saopštila je da je istraživački brod pod nazivom Polar Prince izvršio površinsku potragu za podmornicom u ponedjeljak navečer. Koristi se za transport podmornica do mjesta olupine i bio je brod za podršku nedjeljnoj turističkoj ekspediciji.

Vjeruje se da je nestalom podmornicom Titan, koja pripada turističkoj kompaniji OceanGate, novinar CBS-a David Pogue putovao prošle godine kako bi stigao do olupine Titanica.

On je za BBC rekao da kada je brod za podršku direktno iznad podmornice, između njih se mogu slati kratke tekstualne poruke.

U suprotnom, komunikacija preko GPS-a ili radio sistema nije dostupna jer ni jedan ni drugi ne rade pod vodom.

Pogue kaže da također nije moguće da oni koji su u podmornici pobjegnu sami jer su iznutra zapečaćeni vijcima zavrnutim spolja.

Podvodni brod se razlikuje od podmornice. Prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu, podmornica se može samostalno lansirati u okean iz luke, dok podvodni brod ima vrlo ograničene rezerve snage pa joj je potreban matični brod koji je može lansirati i povratiti.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas