DRUŠTVO ZA UGROŽENE NARODE ZA BiH, POVODOM 8. MARTA: Hitno donijeti zakonski okvir za inkriminaciju femicida

Foto: Fena

Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu, povodom 8. marta – Internacionalnog dana žena, uputilo je apel Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) da hitno donese zakonski okvir za inkriminaciju femicida te ovaj zločin definiše kao zaseban oblik teškog ubistva s adekvatnim sankcijama.

– Svjedoci smo posljednjih mjeseci sve učestalijih ubistava žena od strane partnera ili nepartnera u cijeloj državi. Kako femicid u BiH nije univerzalno definisana kategorija niti je u sudskoj praksi definisan kao zaseban zločin izuzetno je teško ustanoviti njegovu učestalost i statistički ga obuhvatiti te reagovati odgovarajućim mjerama za njegovo suzbijanje – navodi Društvo za ugrožene narode u saopćenju za javnost.

Kako nadalje navodi, “potrebno je definisati pojam femicida, donijeti zakonski okvir za njegovo sankcionisanje i ustanoviti adekvatne kazne koje bi imale preventivni učinak na počinjenje krivičnog djela”.

– Nadalje je potreban sistemski rad na edukaciji sudija i tužilaca o problemu femicida kao i policajaca koji moraju biti u stanju da prepoznaju rizike i indikatore za eskalaciju rodnog nasilja te adekvatno reaguju. Izostati ne smije ni sistemski rad na edukaciji stanovništva, posebno kroz rad s djecom i adolescentima u okviru škole i drugih obrazovnih institucija – navodi se.

Direktorica Društva za ugrožene narode za BiH Belma Zulčić ističe kako bez adekvatnog odgovora na eskalaciju nasilja prema ženama bosanskohercegovačkom društvu prijeti sve veća destabilizacija i učestalost nasilja prema ženama ali i svim drugim ranjivim kategorijama u društvu.

– Nadležne institucije države BiH dužne su da rješavanje ovog problema postave kao prioritet i time konačno dokažu kako se zalažu za osiguranje istinske ravnopravnosti i sigurnosti svih njenih građana – kazala je Zulčić.

Društvo za ugrožene narode – Internacional sa svim svojim sekcijama širom svijeta uputilo je apel vladama država Evropske unije da rješavanje problema eskalacije nasilja nad ženama u BiH tematiziraju kao jedan od uslova za prijem BiH u Evropsku uniju.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas