DRŽAVA JE PRIGRLILA HULIGANE A DJEČACICMA SU KRIMINALCI UZOR: Šta o nama govori ubistvo na Voždovcu?

Nedavno je u parku na Voždovcu na smrt prebijen čovjek, a za njegovo ubistvo osumnjičena su dva 16-godišnja dječaka. Praktično djeca. Njih su mediji i državni zvaničnici okarakterisali kao huligane.

Međutim, dosad nije utvrđeno da li su povezani sa nekom većom huliganskom, odnosno navijačkom grupom.

Na Voždovcu ima „Radovaca“ i navijača FK Voždovac „Invalida“, pa je moguće da su ovi dječaci upali u neku od tih „opasnih priča“.

A moguće je i da su imali jaka leđa i prikladno (ne)vaspitanje kada su sebi dozvolili da ubiju od batina ni krivog ni dužnog čovjeka, koji može otac da im bude.

Huliganske ekipe već nekoliko decenija u ovoj zemlji imaju osjećaj nepobjedivosti i nedodirljivosti, a kako i ne bi kada ih je vlast upošljavala kao svoju falangu, momke za obavljanje prljavog posla.

Istraživački novinar Stevan Dojčinović je jednom prilikom rekao da je u svijetu organizovani kriminal uglavnom nastao u getima, u neimaštini i radio je protiv države, samo je kod nas izgleda država stvorila taj organizovani kriminal.

I sama naprednjačka vlast ima huligansko porijeklo. Sjetite se samo priče Vladimira Đukanovića, visokog funkcionera u SNS-u, da su se on i predsjednik Aleksandar Vučić upoznali u tuči na stadionu.

Dok je još bio premijer Vučić je izjavio da država ne može da se bori protiv huligana, i pametno mu je to izgleda bilo – zašto bi se borio protiv njih, kad može da ih uzme uz sebe i iskoristi. Svi znamo priču o Velji Nevolji i na to sada ne treba trošiti riječi.

Mladi u Srbiji odavno odrastaju u ovakvoj atmosferi, gde huligan i kriminalac može da radi šta hoće i to pokazuje u zajednici, tako je još od devedesetih.

Država je prigrlila huligane, a dečacima su kriminalci uzor: Šta o nama govori ubistvo na Voždovcu? 2
Foto: Danas/Radneko Topalović

Ovde je „kul“ biti kriminalac, biti Velja Nevolja i Kristijan i baš je gotivno obući majicu s likom Legije i blokirati fakultet.

To su idoli našim dječacima. Tužno ali istinito. I ova dvojica sa Voždovca su verovatno umislila da su Velja i Krsitijan pa na smrt pretukli nedužnog čoveka.

Što je najgore, nije ovo prvi put da su maloljetnici i mladi ljudi umiješani u neki ovako brutalan zločin.

Pre malo više od godinu dana imali smo dva masovna ubistva, praktično dan za danom, prvo je maloljetnik, koga „ne kači“ krivična odgovornost pucao u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ tom prilikom usmrtivši čuvara i devetoro učenika.

Nakon toga je mlađi punoljetnik odlučio da se igra američkog filma „B“ produkcije i krenuo u „lov na ljude“ po selima u okolini Mladenovca i Smedereva, ubio je devetoro ljudi, a 12 ranio.

Izvor: danas.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas