DURAKOVIĆ: Schmidt je zvanično otkazao posjetu Banjaluci, neka sad oni objašnjavaju čiji je ovo debakl

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt definitivno je otkazao posjetu Banjoj Luci. Ovo je za Raport potvrdio i potpredsjednik RS Ćamil Duraković.

“Dobio sam zvaničnu potvrdu da je sastanak otkazan. Ne znam zaista razloge, mi smo bili spremni i čekali. Sad je na njima da objašnjavaju, je li to nečiji debakl i čiji. Naš nije. Mi ovdje imamo drugačiji stav od vladajuće strukture u RS, za nas je Schmidt legitiman i legalan”, naveo je Duraković za Raport.

Dakle, nije jasno zbog čega je Schmidt aterirao i napravio ovaj zaokret.

Ranije su Generalni sekretarijat predsjednika RS izdao zabranu da se bilo ko sa Schmidtom sastaje u zgradi predsjednika RS gdje su kabineti Duraković i Davora Pranjića s kojima se trebao sastati.

Nije jasno da li je Schmidt zbog toga odustao od puta ka Banjoj Luci, a ukoliko jeste to se može tumačiti kao njegov veliki diplomatski i politički poraz.

Istovremeno, funkcioneri SNSD-a održavaju dva paralelna sastanka. U Banjoj Luci Milorad Dodik predsjedava Izvršnim komitetom stranke, dok Staša Košarac predvodi sastanak funkcionera iz RS u institucijama BiH u Istočnom Sarajevu.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas