DVA UBISTVA U DVA DANA: Koliko smo kao građani sigurni i šta rade institucije

Foto: BHRT/ Ilustracija

Ovo ubistvo iz vatrenog oružja ponovo je otvorilo Pandorinu kutiju zvanu nelegalno držanje i nošenje oružja, kojeg trenutno u Bosni i Hercegovini, prema nekim podacima, ima čak 400 hiljada, kada je riječ o lakom i malom oružju

Bosnu i Hercegovinu su u dva dana potresla dva teška slučaja ubistva. Jedno u Sarajevu, gdje je ubijen 19-godišnji mladić, na ulici, zbog čega je Tužilaštvo Kantona Sarajevo juče predložilo sudu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Ademu Šumanu, ali i Mersimu Saljeviću i Elmedinu Gradišiću. Drugo ubistvo, koje je također šokiralo javnost, dogodilo se u Doboju.

S pravom se onda postavlja pitanje – koliko smo kao građani sigurni i koliko institucije rade svoj posao. Za oba slučaja stručnjaci iz oblasti sigurnosti kažu kako ih je bilo nemoguće predvidjeti, ali je sada na pravosuđu hoće li biti pravednih kazni.

Oružano nasilje, stručnjaci upozoravaju, svakako brine građane, ali dodatno bi trebalo da zabrine i institucije, posebno nakon najnovijeg ubistva 19-godišnjeg mladića oko, kako se navodi, sukoba u saobraćaju, čak iako su za ovo krivično djelo uhapšene tri osobe.

-Treba ostaviti mogućnost sada u ovom slučaju da istražni organi, odnosno policija na najbolji mogući način prikupe dokaze, koristi ih za presudu i to je ono što nas interesuje da li će institucije pokazati da se ovo neće tolerisati i da ovakvo oružano nasilje će imati pravedan sigurnosni odgovor i politiku – kaže za BHRT Armin Kralić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku UNSA-e.

-Provode se brojne radnje od strane postupajuće tužiteljice koje bi trebale dovesti do potpunog rasvjetljavanja svih okolnosti pod kojim je izvršeno ovo krivično djelo i naravno prikupljeni dokazi – kaže Mersiha Novalić, portparolka MUP-a KS.

-Takva dešavanja nažalost ne možemo predvidjeti, kao izvršna vlast policija ono što može uraditi svakako su preventivne aktivnosti i ono što policija svakodnevno radi – kaže Elvedin Okerić, predsjedavajući Komisije za bezbjednost Skupštine KS.

Ovo ubistvo iz vatrenog oružja ponovo je otvorilo Pandorinu kutiju zvanu nelegalno držanje i nošenje oružja, kojeg trenutno u Bosni i Hercegovini, prema nekim podacima, ima čak 400 hiljada, kada je riječ o lakom i malom oružju. Nemamo jedinstvenog zakona, ali ostalih imamo i više nego dovoljno, čak 12. Međutim, sankcije su veoma niske, a nekada i samo novčane.

-Nažalost, većina sudija primjenjuje minimalne kazne za nelegalno oružje, a imamo čak i uslovne kazne., što je za ove počinioce krivičnog djela, a negdje je čak i prekršaj, a to samo dovodi do toga da se ovo djelo ponavlja – rekla je Hana Korać, profesor krivičnog prava.

Nakon ubistva u glavnom gradu BiH dodatno je građane uznemirio i novi slučaj juče ujutro. U Doboju drugačija, ali ništa manje potresna priča o ubistvu muškarca, oca četvoro djece. Uhapšeni su njegova supruga i 19-godišnji mladić.

-Oko 1. 15 iza ponoći su ušli u kuću gdje je lice L.D zadalo šakom udarac oštećenom, onda su ga vezali i selotepom i konopcem i ubacili ga u vozilo otišli na Preslicu gdje je i pronađen leš, i tom prilikom i tom prilikom K.A zadaje tri uboda nožem – kaže Slobodan Radinković, načelnik PU Doboj,

Što se tiče situacije u Sarajevu, ne umiruju analize da je, primjerice, nizak procenat maloljetnih prestupnika i povratnika u vršenju krivičnih djela. Poslanik u Kantonalnoj skupštini Fatima Gavrankapetanović Smailbegović zatražila je hitno od Vlade Kantona izvještaj o bezbjednosti i sazivanje vanredne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, koja bi bila posvećena isključivo bezbjednosti.

Izvor: BHRT, Fokus

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas