ERDOGANOVA PARTIJA ODBACILA PRIJEDLOG ZAKONA O PRIZNAVANJU GENOCIDA: “Postoje tri razloga”

“Ne mogu shvatiti kako su i zašto odbili ovaj prijedlog zakona. Ovo je skandal”, rekao je za BIRN Omer Faruk Gergerlioglu, visoki turski aktivist za ljudska prava i zastupnik iz prokurdske Stranke zelene ljevice

Vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (AKP) i njen koalicijski partner Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) odbacili su u srijedu parlamentarni prijedlog glavne opozicijske Republikanske narodne stranke (CHP) da se masakr u Srebrenici iz 1995. prizna kao genocid, javlja BIRN. Aktivisti za ljudska prava tvrde da je jedan od mogućih razloga za ovakvu odluku očuvanje odnosa sa Srbijom.

“Ovo je skandal”

Kako prenosi ovaj medij, opozicijska CHP stranka je također predložila da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u znak sjećanja na ubistva nekoliko hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka u ljeto 1995. godine, međutim, prijedlog je odbila vladajuća koalicija koja ima većinu u parlamentu.

“Ne mogu shvatiti kako su i zašto odbili ovaj prijedlog zakona. Ovo je skandal”, rekao je za BIRN Omer Faruk Gergerlioglu, visoki turski aktivist za ljudska prava i zastupnik iz prokurdske Stranke zelene ljevice.

Odbijanje je izazvalo žustru raspravu u Velikoj skupštini Turske.

Gergerlioglu je rekao da je zastupnike AKP-a i MHP-a pitao za razloge njihove odluke, ali da su mu zastupnici AKP-a kratko uzvratili: “Ne tiče te se”.

“Nisu znali šta učiniti i šta reći. Vjerujem da su i oni bili nezadovoljni onim što su učinili”, dodao je Gergerlioglu.

Tri razloga

Turska pod predsjednikom Erdoganom, koji državom vlada već 21 godinu, postala je aktivan igrač na Balkanu i posebnu pažnju posvetila je muslimanskim zajednicama, uključujući Bošnjake, ističe BIRN.

Gergerlioglu je rekao da vjeruje da postoje tri razloga zašto je Erdoganova vladajuća alijansa odbacila prijedlog zakona.

“Prvo, oni ne žele ulaziti u raspravu o genocidu jer ne žele pogoršati odnose sa Srbijom. Drugo, odbili su ovaj prijedlog zakona jer ga je glavna opozicijska stranka CHP donijela u parlament. Treće, boje se njegovih efekata zbog rasprave o armenskom genocidu”, rekao je Gergerlioglu.

Podsjećamo, turski predsjednik se oglasio povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici i dženaze za žrtve, izrazivši saučešće porodicama žrtava i osudivši negatore genocida, nazivajući ih “ljudi bez savjesti”.

Izvor: fokus.ba, BIRN

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas