EVROPSKA KOMISIJA SANKCIONISALA APPLE: Kažnjeni s čak 1,8 milijardi eura!

Foto: Profimedia

Američki tehnološki div “zaradio” je kaznu više od 1,8 milijardi eura zbog navodnog istiskivanja drugih pružatelja streaming glazbe s tržišta putem trgovine App Store.

Evropska komisija je naložila Appleu plaćanje više od 1,8 milijarde eura kazne, izvještava STA. Kompanija je optužena da je putem trgovine App Store onemogućavala druge pružatelje streaming muzike s tržišta. Apple će se žaliti na tu odluku, potvrdili su iz kompanije.

Evropska komisija je zaključila da Apple svojim strogo kontroliranim pravilima u App Storeu onemogućuje korisnicima odabir jeftinijih pružatelja streaming glazbe, te tako narušava konkurenciju.

“Komisija je utvrdila da je Apple ograničio programere aplikacija i spriječio ih da informiraju iOS korisnike o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na muziku dostupnima izvan aplikacije”, stoji u današnjem priopćenju za javnost koje je objavio Apple.

Istakli su da je takvo ponašanje nezakonito u skladu s EU-ovom zakonodavstvom o zaštiti konkurencije.

Između ostalog, kako izvještava STA, Apple je zabranio programerima da obavještavaju korisnike unutar svojih aplikacija o razlikama u cijenama između pretplata prodanih putem Appleove usluge kupnje unutar aplikacije i onih dostupnih drugdje.

Apple je također zabranio programerima da u svoje aplikacije uključe poveznice koje usmjeravaju korisnike na web mjesto programera aplikacija gdje se mogu kupiti alternativne pretplate.

“Programerima aplikacija također nije bilo dopušteno kontaktirati vlastite novostečene korisnike, primjerice putem e-pošte, kako bi ih obavijestili o alternativnim opcijama cijena nakon postavljanja računa”, naglasila je Komisija.

Problem star deset godina

Prema ocjeni Bruxellesa, ovakvo ponašanje Applea nepovoljno utječe na interese korisnika iOS uređaja, koji posljedično nisu u mogućnosti donositi relevantne odluke o tome gdje i kako kupiti pretplate za glazbu za korištenje na svojim uređajima.

“Kao rezultat Appleova ponašanja koje je trajalo gotovo desetljeće, mnogi korisnici iOS-a možda su plaćali znatno više cijene za pretplate na streaming muzike zbog visoke provizije koju je tvrtka nametnula programerima i prenijela na potrošače u obliku viših cijena pretplate za istu uslugu u App Storeu”, objasnila je Komisija.

Osim toga, prema Bruxellesu, korisnici iOS-a imali su lošije korisničko iskustvo, jer su ili morali komplicirano pretraživati ponudu prije nego što su pronašli put do relevantnih ponuda izvan aplikacije, ili se nisu pretplatili ni na jednu od usluga jer nisu sami pronašli onu pravu.

Evropska komisija naredila je Appleu da plati više od 1,8 milijardi eura kazne zbog kršenja zakona EU-a. “Komisija je utvrdila da je ukupni iznos kazne više od 1,8 milijardi eura razmjeran globalnim prihodima Applea i nužan za postizanje učinka odvraćanja”, objasnili su.

Komisija je također naredila Appleu da ukloni kontroverzne mehanizme iz usluge App Store i suzdrži se od ponavljanja kršenja ili pribjegavanja praksi s istim ciljem ili učinkom u budućnosti, piše STA.

Apple je odbacio argumente komisije i najavio žalbu. “Odluka je donesena unatoč činjenici da Komisija nije pronašla vjerodostojne dokaze o nanesenoj šteti potrošačima, te da nije uzela u obzir realnost brzorastućeg i konkurentnog tržišta”, stoji u priopćenju koje sažima francuska novinska agencija AFP.

Odluka Evropske komisije rezultat je žalbe švedskog pružatelja streaming glazbe Spotify.

Spotify je 2019. optužio Apple da je nepravedno preuzeo 30 posto udjela u prodaji tvrtki koje koriste njegov App Store. Na temelju te pritužbe Europska komisija pokrenula je istragu 2021. godine.

Izvor: forbes.n1info.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas