FESTIVAL KVIRHANA U SARAJEVU: Gostuju regionalne muzičke zvijezde Džipsii, Bojana Vunturišević i Luka Rajić

Foto: Sarajevski otvoreni centar

Treće izdanje festivala queer (LGBTIQ) umjetnosti Kvirhana održat će se u bašti Historijskog muzeja u Sarajevu od 16. do 18. juna, a ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan. Prvu noć festivala nastupit će poznata kantautorka Bojana Vunturišević te mladi muzičar Luka Rajić, koji je regionalnu popularnost stekao pjesmom “Ludim”. Pored njih, 16. juna nastupit će i Dolores, ženski pop duo iz Srbije.

Zvanično otvorenje festivala je u 19 sati, kada će biti otvorena i izložba ‘’Weight of society’’ umjetnice Iman della Luna Glušac, noćni program otvorit će DJ Anima.
Drugi dan festivala, po prvi put u BiH koncert će održati Džipsii, mladi umjetnik koji je u žižu javnosti došao na posljednjem takmičenju za pjesmu za Evroviziju Srbije i koji je jedan od prvih umjetnika s naših prostora koji se otvoreno autovao kao gej. U nedavnom intervjuu za portal lgbti.ba Džipsii je rekao: ‘’Ne želim da se nadam toleranciji, ja nju zahtevam. Moja pojava na „Pesmi za Evroviziju“ je jasan primer da ljudi ne mogu da poreknu talenat i dobru muziku, ali nam svakako i dalje nedostaje tolerancije i prihvatanja.’’
U večernjem programu festivala, osim koncerta, imat ćete priliku pogledati reviju modnog pokreta Impact koji je baziran na održivoj modi i organizaciji modnih performansa, kao i edukacija i umrežavanja mladih umjetnika iz čitave Bosne i Hercegovine i regiona. Nezaobilazni drag show ove godine pripremile su četiri mlade drag umjetnice iz BiH. Publiku će zabavljati i DJ Fairunt i DJ grof KTI.
Dnevni program drugog dana festivala fokusiran je na razgovore o različitim temama važnim za LGBTIQ aktivizam i umjetnost. Kroz Queer Talks, po uzoru na svjetski poznat format TED talks, govorit će osam osoba iz BiH i regije, koji će se osvrnuti na teme kao što su rodno neutralni jezik, maskulinitet i feminitet, odnos mode i roda, trans historija.

U nedjelju, posljednji dan festivala, Mehmed Mešanović, na društvenim mrežama poznat i kao plantisimus, održat će radionicu izrade terarija, a Nina Stanarević iz Studija Tisa imat će radionicu knjigoveza. Festival će zatvoriti živa biblioteka i razgovor sa organizatorima Bh. povorke ponosa i grupom roditelja i LGBTIQ djece ‘’Zagrljaj’’, te akustična svirka uz AS27.
‘’Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu, nego i slaviti svoje identitete, ali i otvoriti prostor za istraživanje kulture i umjetnosti izvan patrijarhalnih i binarnih normi. Iako je Kvirhana primarno siguran i slavljenički prostor za lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe, ona je i mjesto susreta i slobode za sve one koji podržavaju LGBTIQ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnost.
Kvirhana je mjesto za sve one kojima su ljubav, podrška, otvorenost i autentičnost prava mjera odnosa prema drugima’’ – kažu iz Sarajevskog otvorenog centra, organizacije koja je organizator festivala.
Tema ovogodišnje Kvirhane je rod u najširem smislu. Slogan festivala “Rod da prostiš” je igra riječi koja kombinira stih iz poezije Mak Dizdara, “Bosna da prostiš”, s pojmovima roda i kvira.
Slogan nosi šire značenje koje se odnosi na prihvaćanje i izražavanje različitih rodnih identiteta te propitkivanje tradicionalnih rodnih normi i stereotipa.

“Rod da prostiš” sugeriše da se društvo treba odmaknuti od rigidnih rodnih kategorija i biti otvorenije prema raznolikosti. Umjesto da se osuđuje ili odbacuje, različiti rodni identiteti trebaju biti prihvaćeni i poštovani. Slogan također implicira da je važno razumjeti one koji se ne uklapaju u binarne norme roda, te da se treba graditi društvo u kojem se svaka osoba osjeća sigurno i slobodno izražavati svoj rodni identitet.
‘’Temom festivala želimo da pružimo prostor gdje će se na rodna pitanja gledati na pozitivan način, posebno u nedostatku takvog promišljanja na ova pitanja u našoj  vakodnevnici.’’ – zaključuju u Sarajevskom otvorenom centru.
Festival će se također održati i u Tuzli 1. i 2. jula. Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.

Izvor: Sarajevski otvoreni centar

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas