FMUP i MUP KS O NAJAVI BLOKADE “MEĐUENTITETSKE LINIJE” I “PRIPREMI NAPADA”: Ne nasjedajte na zlonamjerne i lažne navode!

Skup “Srpska pred sud” prvobitno je bio planiran ispred Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ali je MUP Kantona Sarajevo odbio njihov zahtjev iz sigurnosnih razloga.

No, nakon toga je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao građane RS da sutra u 18 sati dođu na “međuentitetsku granicu” na mirno okupljanje koje organizuju kao podršku za Milorada Dodika. Također, pozvao je na “mirnu blokadu” saobraćaja u trajanju od pola sata.

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za N1 su kazali kako su spremni pružiti svaki vid asistencije i podrške MUP-u KS.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova spremno je pružiti svaki vid asistencije i podrške Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u osiguranju javnog reda i mira s obzirom na to da je održavanje javnog reda i mira isključiva nadležnost kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova. Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Fatmir Hajdarević poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se generalno podigao stepen sigurnosti građana”, kazali su za naš portal.

Odbacili su navode o uključenosti u “pripreme za nerede i napad na Srbe” koji bi se okupili ispred Suda BiH, kako je naveo Radanović.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalna uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u potpunosti odbacuju navode o pripremi nereda i napada na građana Bosne i Hercegovine ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine, bez obzira kojoj oni etničkoj grupi pripadali. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Federalna uprava policije imaju kapacitete da poduzmu sve mjere i radnje kako ne bi došlo do kršenja zakona naše zemlje”, naveli su.

Naveli su kako pozivaju građane BiH da ne nasjedaju na zlonamjerne i lažne navode.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pozivaju građane Bosne i Hercegovine, bez obzira u kojem bosanskohercegovačkom entitetu imali prijavljeno mjesto prebivališta, da ne nasjedaju na zlonamjerne, tendenciozne i lažne navode kojim je cilj unošenje nemira među građanima Bosne i Hercegovine. Posebno upozoravamo kako je izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti krivično djelo kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, kazao nam je šef Kabineta ministra FMUP-a Ervin Mušinović.

Direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić, nakon obavljenih konsultacija s ministrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom, stavio je kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na raspolaganje policijske službenike Federalne uprave policije, a koji su spremni pružiti asistenciju u slučaju bilo kakvog narušavanja javnog reda i mira.

“Posebno ističemo kako je održavanje javnog reda i mira isključiva nadležnost kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova te da Federalna uprava policije raspolaže kapacitetima da u tom kontekstu pruži asistenciju i pomoć”, navode iz FMUP-a.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas