FONDACIJA ISTINA ZA GORAŽDE: Najavljen protestni skup protiv nepravednog progona branitelja BiH

Foto: Ferid Buljubašić/CIN

Fondacija Istina za Goražde organizuje protestni skup protiv, kako su naveli, nepravednog progona branitelja Bosne i Hercegovine, pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH, kojima se želi relativizirati prošlost i provesti historijski revizionizam, odnosno negirati prošlost i činjenice utvrđene i presuđene u dva suda Ujedinjenih nacija u Haagu.

“Progonom naših branitelja pokušavaju se nametnuti laži kojima se štiti agresor. Istovremeno, ne procesuiraju se zločinci koji su Sarajevo, Goražde, Žepu, Tuzlu i Bihać držali u okruženju i ubijali civile iako su to bile zaštićene zone Ujedinjenih nacija”, kaže se u saopštenju Fondacije iz koje ističu da je cilj protesta borba za istinu i pravdu.
U saopštenju se potom navodi da je posljednji slučaj koji je prelio kap, podizanje optužnice protiv 13 pripadnika Armije RBiH koji su branili Podrinje i Goražde, a koji su optuženi za najteža djela, pa čak i genocid nad Srbima.

Iz Fondacije naglašavaju da će se sa skupa poslati jasne poruke i zahtjevi na sve relevantne domaće i međunarodne adrese a čiji cilj će, prije svega, biti insistiranje na dosljednom provođenju Strategije za procesuiranje ratnih zločina (posebno Aneksa „B“), “kako bi se zaustavio smišljeni poduhvat izmjene karaktera rata, izjednačavanje žrtve i agresora te ponižavanje branitelja Bosne i Hercegovine”. Biće upućen i zahtjev da se formira međunarodna komisija koja će istražiti dešavanja u Podrinju, kao i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, odnosno, “da se nastavi rad Haškog tribunala koji Tužilaštvo BiH želi da izbriše”.

Učesnici protesta namjeravaju uputiti i pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija u kojem će ga obavijestiti o nepoštivanju rezolucije UN-a kojom je pokrenuto osnivanje Suda i Tužilaštva BiH, nepoštivanju haškog naslijeđa, kao i o tome da “Tužilaštvo BiH progoni branitelje iz zaštićenih zona dok ne procesuira one koji su te zone držali u okruženju i svakodnevno ubijali civile i djecu”.
Protest će se održati u ponedjeljak, 21. avgusta od 12 do 13 sati ispred Tužilaštva i Suda BiH u Sarajevu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas