FONDACIJA MUHAREM BERBIĆ: “Pruži ruku zapošljavanju osoba sa invaliditetom ”

Fondacija Muharem Berbić realizuje projekat pomoći u zapošljavanju osoba sa invaliditetom pod nazivom “Pruži ruku zapošljavanju osoba sa invaliditetom”. U tu svrhu sakuplja se novac kako bi se ove osobe, kroz edukativne programe, radno osposobile. Njihov poiziv za učešće u donacijama prenosimo u cjelosti:

Realizacijom projekta “Pruži ruku zapošljavanju osoba sa invaliditetom” omogućili bismo nabavku mašine koja će služiti za osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Kroz projekat će se educirati 30 osoba sa invaliditetom, koje će se radno osposobiti, te na kraju formalno zaposliti dvije osobe.

Cilj projekta
Cilj projekta je radno osposobiti osobe sa invaliditetom kroz posebno kreirane edukativne programe, te ih učiniti konkuretnim na tržištu rada. Nabavka mašine za pakovanje sekundarnih sirovina (šećera), u svrhu proizvodnje ugostiteljskog šećera za kafu, doprinijet će stvaranju inkluzivnijeg okruženja i razvoju preduslova za socijalno poduzetništvo.
Potrebna finansijska sredstva

Potrebno: 12.450,00 KM

Prikupljeno: 4.491,50 KM

Izazov

U Federaciji BiH postoji 300.000 osoba sa invaliditetom, i tek 1% njih je zaposleno. Pretežno u zaposlene potpadaju ratni vojni invalidi. Za zapošljavanje invalidnih osoba odgovorna je država ali i sve njene upravne jedinice, sve do općine i lokalnih mjesnih zajednica. U našem društvu preduzeća imaju obavezu zaposliti na svakog 16. zaposlenika tipične populacije, jednu osobu sa invaliditetom. Ukoliko to preduzeća poštuju, onda postoji podsticajna mjera oslobađanja obračuna i plaćanja doprinosa za invalidnost. No unatoč tome, nije učestala praksa da se firme odluče za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.
Rješenje

Malim ali sigurnim koracima može se početi rješavati ovaj problem, kroz organizaciju eduakcijskih programa za radna osposobljavanja i direktnim zapošljavanjem osoba sa invaliditetom. Dodana vrijednost projekta jeste što će navedeni ugostiteljski šećeri biti pravljeni od strane osoba sa invaliditetom, a pri tome će se poštivati ekološki principi u proizvodnji.

Donirati možete bilo koji iznos on-line, uplatom putem blagajne Fondacije tuzlanske zajednice, na adresi Pozorišna 13, ili putem banke, na račun 338 440 22525810 91 kod UniCredit Bank BiH d.d.

Alternativno možete donirati i putem žiro računa:

Uplate iz BiH BAM račun: 338 440 22525810 91 UniCredit Bank BiH, dd Sarajevo

Uplate iz inostranstva Euro račun: IBAN: BA 39 194 – 104 11082012-81

SWIFT: MEBBBA 22, ProCredit Bank BiH dd Sarajevo

USD račun:

IBAN: BA 39 194 – 104 11082033-18

Uplate na blagajnu FTZ Direktno u prostorijama Fondacije na adresi:  Pozorišna 13, Tuzla.

Uplate direktno na transakcijski račun Fondacije Muharem Berbić br.  1861210310038978 kod Turkish Ziraat Bank.

Dugoročni utjecaj/rezultati

Realizacija projekta “Pruži ruku zapošljavanju osoba sa invaliditetom” premostit će jaz i pružiti nove prilike. Podrška za nabavku mašine biti će ključna za osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Kroz ovo divno putovanje, 30 osoba s invaliditetom će dobiti obrazovanje koje će ih osnažiti i pripremiti za rad, a na kraju će se dvije osobe i formalno zaposliti.

Na ovaj način će se dugoročno doprinijeti socijalno-ekonomskoj inkluziji osoba s invaliditetom, integrirajući ovu populaciju na tržište rada, istovremeno ističući važnost njihove uloge u lokalnim zajednicama. S ponosom ćemo dijeliti primjere izvrsnosti i dobre prakse, kako bi bh. građanima pokazali da i ova kategorija stanovništva može doprinijeti dobrobiti društva.

Neka ovaj projekt bude svjetionik koji osvjetljava put prema jednakosti, pružajući šansu svakom srcu da blista i ostvari svoj potencijal.

Kampanja se realizuje uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice u okviru USAID aktivnosti Snaga lokalnog – Naša zajednica je naša odgovornost.

Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org
Izvor: doniraj.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas