FZO RS: Hakerski napad na IZIS

Integrisani zdravstveni informacioni sistem IZIS napadnut je od strane hakera, te je trenutno onemogućen rad u njemu, saopšteno je kasno sinoć iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Stručne službe FZO RS zajedno sa partnerima koji sprovode IZIS u praksi cijeli dan rade na otklanjanju ovog problema,a o hakerskom napadu obaviješteno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova, tačnije Uprava kriminalističke policije, Jedinica za visokotehnološki kriminalitet. Ne znamo šta je cilj ovog napada,ali naše stručne službe čine sve da sistem ponovo počne da radi”, naveli sui z Fonda.

Oni su pojasnili da, kada je riječ o prijemu pacijenata, bez obzira što IZIS trenutno ne radi, zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente u skladu sa instrukcijama koje su još ranije poslali zdravstvenim ustanovama u slučaju poteškoća sa IZIS-om. Dakle, pacijenti se mogu primati i zdravstvene ustanove u papirnom obliku mogu da pišu recepte, uputnice i slično.

Iako smo od 1. januara najavili upotrebu elektronskih zdravstvenih  kartica, dok se u potpunosti ne vrati sistem, zdravstvene ustanove mogu da primaju pacijente i bez elektronske kartice i da koriste podatke iz našeg Poslovnog informacionog sistema.

Iako nam nisu jasne namjere ovog napada i to baš za vrijeme praznika, naše službe čim osposobe IZIS, javnost ćemo pravovremeno informisati.

Molimo građane i zdravstvene ustanove za razumijevanje, jer je riječ o podmuklom narušavanju sistema i ne znamo kome je to u interesu”, poručili sui z FZO RS.

Izvor: Buka

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas