GDJE JE NESTAO BUDŽETSKI NOVAC: Niko ne zna kako je u Vitezitu potrošeno 800.000 KM!

Foto: početak devastacije - Vitezitovi pogoni 2009. g.

Decembra 2018. godine komisija za kontrolu utroška namjenskih sredstava federalne vlade konstatuje da Vitezit ima pravdanje samo za 2000 maraka potrošenih za čiščenje prostora! Pri tome na računu Vitezita nije bilo niti marke tog novca niti je poznato za šta je potrošeno.

 

Posljedice nerada pravosudnih institucija i prećutne HDZ-SDA sprege možda se najbolje ilustruju na primjeru devastacije firme namjenske industrije Vitezit. Novac se godinama iz fedealnog budžeta „upumpavao“ bez nadzora utroška tih sredstava. Izdvojićemo jedan u nizu primjera koji jasno to dokazuju.

Odlukom Vlade  Federacije iz jula 2017. godine putem Ministarstva energetike, rudarstva i industrije odobrena i uplaćena su Vitezitu dva granta ukupne vrijednosti 800.000 maraka. Sredstva su odobrena za realizaciju projekta nazvanog „Plan za razvoj i maloserijsku proizvodnju punjenja za gasogeneratore na bazi kompozitnih goriva“. Da li su u federalnoj vladi i resornom ministarstvu znali ili pak nisu željeli znati, tek bilo je jasno da je nemoguće realizovati taj projekat jer su pogoni za kompozitna goriva godinama prije bili pokradeni,  a potom prebačeni u Srbiju te Iran, o čemu je Žurnal pisao.

Decembra 2018. godine komisija za kontrolu utroška namjenskih sredstava federalne vlade konstatuje da Vitezit ima pravdanje samo za 2000 maraka potrošenih za čišćenje prostora! Pri tome, na računu Vitezita nije bilo niti marke tog novca, niti je poznato za šta je potrošeno.

iz zapisnika komisije

Tadašnji direktor Josip Rajić (HDZ BiH) očito nije smatrao da ima potrebe tragati za tim novcem ili prijaviti moguće odgovorne iz uprave u prethodnom mandatu, ukoliko on nije zatekao taj novac na računu po preuzimanju rukovodne pozicije u maju 2018 godine.

Sve se dešavalo u vrijeme kada je tadašnji federalni premijer Fadil Novalić više brinuo o firmi NT-Watt u krugu BNT-a Novi Travnik i u kojoj je bio suvlasnik, te privatnim poslovima u Pretisu, zajedno sa  resornim ministrom Nerminom Džindićem. Vitezit je bio „plijen“ HDZ-a te se SDA „nije miješala u njihove poslove“.

Istina, nakon otvaranja stečajnog postupka u Vitezitu ,iz Vlade Federacije su dostavili potraživanja za taj novac kao stečajni povjerilac, no niko nije postavio jedino pravo pitanje – ko je i za koje namjene potrošio 800.000 maraka granta dodijeljenog za proizvodnju u nepostojećim pogonima?

pogon “spreman” za proizvodnju

Naravno, stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović je priznala to i druga potraživanja federalne vlade, iako vlada može biti tek solidarni dužnik kao vlasnik Vitezita, no to je tek kap u moru niza nezakonitosti počinjenih prije, stečaja, potom u stečajnom postupku pa sve do prodaje koja upravo iz tih razloga nije okončana uvođenjem kupca u posjed, firme „WDG Promet“ iz Zagreba. O tim dešavanjima uskoro ćemo pisati opširnije.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas