GENERALNI DIREKTOR SAOPŠTIO: Kompanija ArcelorMittal zatvara jedan od svojih pogona u Zenici

Foto: N1

Kompanija ArcelorMittal, koja posluje u Bosni i Hercegovini, zatvara jedan od svojih pogona u Zenici.

Naime, na press konferenciji održanoj u Zenici, generalni direktor ArcelorMittal Zenica, Nikhil Menta, obavijestio je javnost da ova kompanija zatvara Koksaru u Zenici.

“Prošle godine je imala ogroman finansijski izazov. Pokušavamo da nadjemo načine kako da izadjemo iz ove situacije. Jedan od koraka je zaustaviti Koksaru, sto će se desiti krajem mjeseca aprila. Htio bih napomenuti da ćemo nastaviti sa integralnom proizvodnjom u Zenici, nastavicemo da kupujemo koks koji je neophodan za proizvodnju čelika i nastavljamo sa proizvodnjom. Trenutno prolazimo kroz teške faze. Napravili smo plan koraka kako da dovedemo nas biznis u održivi biznis. Ovo će oduzeti određeno vrijeme, ali vjerujem da ćemo za jedan ili dva kvartala uspijeti riješiti situaciju. Naravno, u ovim situacijama treba se pobrinuti za svoje ljude i zaštitu okoliša. Pravimo plan gdje da rasporedimo te ljude iz Koksare”, rekao je generalni direktor Menta.

Vjeruje da će se ovaj problem riješiti do maja. Dodaje da postoji mogucnost da odredjeni broj radnika, koji je radio u koksari bude premješten u zemlje Zapadne Evrope.

“Nas inicijalni plan je da naše zaposlenike rasporedite kod nas u Zenici, ali imamo nekoliko upita od Zapadne Evrope gdje oni pokušavaju naći dobre ljude za taj posao”, rekao je Nikhil Menta.

Direktor napominje da je 80% problema sa okolišom bilo upravo zbog koksare. Ipak, postavlja se pitanje kako će se zatvaranje koksare odraziti na Toplane Zenica?

“Što se tiče Toplane Zenica nastavice raditi kao i obično, jedina stvar obzirom da neće biti koksnog plina, trošak proizvodnje će porasti. Potpisali smo sedmogodišnji ugovor sa fiksnom cijenom, vjerovali smo da će se sve riješiti, ali mislim da smo svi dovoljno zreli da razumijemo promjene u Evropi, i vjerujem da će i Vlada razumjeti i da ćemo zajedno razmotriti kako da prodajemo kroz ovu situaciju. Ne želimo zaraditi na grijanju, samo želimo da nam se kompenzira nas trošak. Detalje oko troškova podijeljeno sa Vladom i vidjecemo šta ćemo dogovoriti”, rekao je generalni direktor ove kompanije.

Koliko ljudi će ostati bez posla, teško je predvidjeti, navodi Menta, s obzirom da planiraju preraspodijeliti radnike. Da li će doći do smanjenja zaposlenih zavisi od poslovanja ove kompanije u budućnosti.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Test oMedia

Ovo je biografija za ovog korisnika

Test oMedia

Ovo je biografija za ovog korisnika