GODINA OD DIVLJAČKOG RUŠENJA PARTIZANSKOG GROBLJA U MOSTARU: Kome nije u interesu da kazni počinioce

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar podsjetilo je da se danas navršila godina dana od “rušilačkog terorističkog čina” na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Partizansko spomen groblje u Mostaru.

U saopćenju za javnost su naveli da ne mogu biti zadovoljni odgovorom iz kantonalnog MUP-a da je istraga u toku i da je Tužiteljstvo formiralo predmet, istaknuvši kako je krajnje vrijeme da se u rješavanje uključe i federalne policijske strukture, te državne sigurnosne agencije.

Smatraju da imaju pravo znati dokle se došlo jer, kako kažu, rušilački pohodi na ovaj spomenik traju previše dugo.

Iz UABNOR-a Mostar ističu da neučinkovitost navodi na sumnju da “u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje opstrukcije i nedostatak volje da se sve riješi”.

 

Na kraju su naglasili kako izravnim suučesnicima u uništavanju ovog Nacionalnog spomenika, zbog nepoduzimanja mjera zaštite, smatraju Gradsku upravu Mostara, Vladu Hercegovačko-neretvanske županije i Vladu Federacije BiH.

 

“Pozivanje na nedefinirane nadležnosti i prebacivanje odgovornosti jednih na druge samo pogoduje kreatorima političke klime u kojoj bez ikakvih posljedica mogu djelovati neonacističke grupe koje redovno kreću u ovakve rušilačke pohode”, zaključeno je u saopćenju Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.

Tačno prije godinu su uništene gotovo sve spomen ploče sa uklesanim imenima poginulih partizana, a to je prema ocjeni članstva UABNOR-a Mostar jedno od najvećih skrnavljenja spomenika u posljednjoj deceniji.

Mostarsko Partizansko spomen groblje nacionalni spomenik BiH prve kategorije.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas