GRAĐANI EVAKUISANI: Novi Grad proglasio stanje elementarne nepogode

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da je tokom noći došlo do povećanja vodostaja i ulaska vode u naselje Mlakve

Na području opštine Novi Grad jutros je proglašeno stanje elementarne nepogode usljed visokog vodostaja rijeke Une, a zbog izlivanja vode evakuisano je 18 lica, saopštio je opštinski Štab za vanredne situacije.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da je tokom noći došlo do povećanja vodostaja i ulaska vode u naselje Mlakve odakle je evakuisano 18 lica među kojima ima i djece.

– Imamo tešku situaciju s obzirom da imamo više od 40 stambenih objekata u koje je ušla voda u ovih nekoliko dana, rekao je Drljača, koji je komandant Štaba, te dodao da je sačuvano uže gradsko područje.

Drljača je istakao da vodostaji Une i Sane sada imaju tendenciju rasta jedan centimetar na sat.

– Osjećamo da dolazi do stagnacije. Sigurno da ne možemo danas reći da je stanje stabilno kao ni do kada će odbrana od poplava trajati, rekao je Drljača.

On je podsjetio da je Štab sinoć donio odluku da u Novom Gradu danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama i da ne radi Dječiji vrtić Pčelica Maja.

Drljača kaže da je građanima preporučeno da preventivno vodu iz gradskog vodovoda prokuhaju prije upotrebe dok ne budu poznati rezultati analize uzoraka vode.

– Najveći broj bunara je zaplavljen, ne možemo znati kakva je situacija. Trenutno koristimo bunare iz naselja Gortan koji su pod kontrolom, rekao je Drljača.

On je dodao da je i ovaj dan neizvjestan, ali se nada da će sve barijere postavljene jučer i noćas izdržati, kao i da će se podzemne vode držati pod kontrolom.

Prema njegovim riječima, evidentirana su oštećenja na putnim komunikacijama, na pet putova prekinut saobraćaj i ima šest klizišta.

– To nije konačno, sigurno će taj broj biti veći, dodao je Drljača.

On je rekao da je Republička uprava Civilne zaštite uputila pomoć Novom Gradu timove, pumpe i mašinu za pakovanje pijeska u vreće, navodi Srna.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas