HAOS NA SJEVERU KOSOVA: Vojsci Srbije naređen pokret, borbena spremnost na najvišem stepenu

Foto: oslobodjenje.ba

Miloš Vučević upozorio da dešavanja na sjeveru Kosova, gdje prištinska vlast preuzima zgrade lokalnih samouprava, nisu igra, nego tu ugrožava sigurnost svih u regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je nešto prije 14 sati naredbu Vojsci da podigne borbenu spremnost na najviši stepen i od tog trenutka je Vojska započela svoje aktivnosti, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

– Naređen je hitan pokret prema administrativnoj liniji sa Kosovom, rekao je Vučević televiziji Pink u uključenju uživo iz centra Beograda.

On je upozorio da dešavanja na sjeveru Kosova, gdje prištinska vlast preuzima zgrade lokalnih samouprava, nisu igra, nego tu ugrožava sigurnost svih u regionu.

Vojska će, kako je naglasio, apsolutno ispuniti naredbu Vučića i braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njenih građana.

– Jasno je da se sprovodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu, zaključio je Vučević.

Podsjetimo, pripadnici Kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, nakon suzavca i šok bombi.

U toku su incidenti u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Trenutno, tenzije su posebno izražene u općini Zvečan, gdje je već upotrebljen suzavac, šok bombe, a čula se i pucnjava, javlja Kossev.info.

Ovaj portal na Kosovu, na srpskom jeziku, piše da je u Kosovskoj Mitrovici tokom čitavog dana do sada bilo mirno, osim što je oko pola sata, nešto prije podneva, zavijala sirena za uzbunu, radnici općine su okupljeni ispred svoje zgrade Privremenog organa, dok je na glavnom mitrovičkom mostu parkirano više vozila karabinjera. Ispred svih općinskih zgrada, u sve četiri općine, u kojima se nalaze privremeni organi, nalaze se okupljeni radnici, koji, kako se može čuti, žele spriječiti ulazak novoizabranih gradonačelnika u ove zgrade.

Prisutne su policijske snage u policijskim džipovima, civilnim škodama i redovna policija. Također, ispred svih općinskih zgrada, nalaze se vozila EULEX-a, a na nekim mjestima vidljiv je i KFOR.

U općini Zvečan, oko 13 sati, došlo je do incidenta, kada je prvo bačen suzavac u pravcu okupljenih građana, i začule se detonacije, ali i pucnji, nakon čega su se građani i razbježali.

Demolirano je najmanje jedno policijsko vozilo, koje se nalazilo u blizini.

Blic.rs javlja da je predsjednik Srbije naredio da se vojska i policija pokrenu prema granici sa Kosovom.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas