HAOUS U DVA BH. GRADA: Izlile se Una i Sana, vikendice pod vodom

Usljed obilnih padavina u Bosanskom Novom došlo je izlivanja rijeke Sane zbog čega je od jutros zatvoren saobraćaj na putu prema gradskoj deponiji smeća i Une koja je potopila polјoprivredno zemlјište.

Također, Una se i u Bosanskoj Kostajnici izlila na poljoprivredne usjeve i zaplavila je nekoliko vikend kuća.

Vodostaj rijeke Sane u Bosanskom Novom jutros je 450 centimetara što je za 90 centimetara više od sinoć, prenosi Radio Novi Grad navodeći da je prepumpna stanica od jučer uključena.

Vodostaj rijeke Une je 420 centimetara ili 80 centimetara više od sinoć, a manje za 30 centimetara od kvote za redovne mjere zaštite od zaštite. Prema mjerenjima u meteorоloškoj stanici, u proteklih 48 sati pala su 73 litra kiše po metru kvadratnom.

Vodostaj Une u Bosanskoj Kostajnici jutros u devet sati iznosio je 380 centimetara i u stagnaciji je potvrdio je za Nezavisne novine portparol općine Aleksandar Pašić.

Komunalno preduzeće “Komunalno” iz Bosanske Kostajnice preporučilo je prokuhavanje vode prije upotrebe.

Nivo Sane u Prijedoru je 404 centimetra, što je za 15 centimetara ispod kote redovne odbrane od poplava, prenosi RTRS, a rijeke Gomjenica i Miloševica su u koritu i nema opasnosti od njihovog izlijevanja. Očekuje se stabilizacija situacije.

Zbog obilnih padavina vodostaj Sane jučer je rastao čak 20 centimetara na sat što je rijetko bilježeno prethodnih godina, prenose Nezavisne.

Izvor: nezavisne.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas