HITAN APEL IZ GAZE: Zbog izraelskih napada ne možemo doći do povrijeđenih pod ruševinama

Foto: REUTERS/Mohammed Al-Masri

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da njihovi timovi u blokiranom Pojasu Gaze nisu u mogućnosti doći do povrijeđenih i onih pod ruševinama u područjima gdje su izraelske snage blokirale prolaz ili gađale vozila hitne pomoći.

“Primili su mnogo poziva o brojnim ljudima koji su zarobljeni pod ruševinama u sjevernom dijelu Gaze i desecima povrijeđenih kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, ali izraelske snage blokirale su transport vozila hitne pomoći i ciljale svakoga ko se pokušao pomaknuti”, piše u saopćenju Crvenog polumjeseca.

Među područjima gdje Izrael nastavlja svoje napade i blokira pristup su jug i dio sjevera regije Er-Rimal, izbjeglički kamp Shati, zapadno od Beit Lahiya, At-Tawam, Al-Kerame, područje oko bolnice Shifa, zatim bolnica Nasr, Rantisi i Tel al-Heva.

Naglašeno je da su u opkoljenom području ostale samo tri bolnice koje djeluju, ali rade u vrlo otežanim uslovima zbog ozbiljne nestašice goriva, sanitetskog materijala i lijekova.

U saopćenju se ističe da se humanitarna situacija u Pojasu Gaze, posebno u sjevernim regijama, i dalje ubrzano i dramatično pogoršava, te je upućen hitan poziv međunarodnoj zajednici da omogući medicinskim timovima da sigurno dođu do povrijeđenih.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas