HOĆE LI NOVINARI DOBITI BITKU: Kriminalizacija klevete naći će se pred Ustavnim sudom RS-a

Podnosioci inicijative za ocjenu ustavnosti su advokati Aleksandar Jokić i Jovana Kisin Zagajac, koji ističu da Ustavni sud RS-a treba da zaštiti građane

Pravni tim koji je angažovala medijska zajednica juče je u Banjoj Luci predao Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika Srpske kojim se kriminalizuje kleveta. Podnosioci inicijative su advokati Aleksandar Jokić i Jovana Kisin Zagajac, a inicijativom se traži ocjena ustavnosti članova 208a. i 208b. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

GUŠENJE JAVNE RIJEČI

Inicijativu je s njima predao i predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić, koji je rekao da je na ovaj način ispunjena najava da će medijska zajednica sa svojim pravnim timom nastaviti borbu protiv kriminalizovanja klevete.

– Vjerujemo da će sudije imati više sluha i odbraniti Ustav Republike Srpske koji su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske grubo ranili podizanjem ruke za ovakav Krivični zakon kojim se kriminalizuje kleveta i guši javna riječ. Nadamo se da će Ustavni sud i sudije imati osjećaj i shvatiti koliko je važna ova inicijativa i da proglase neustavnim posljednje izmjene Krivičnog zakonika RS-a, kazao je Vukelić.

On je podsjetio da su medijski radnici u prethodnih osam i više mjeseci iznosili niz argumenata zašto nije dobro da se kriminalizuje kleveta u Srpskoj, zašto je to gušenje javne riječi i zbog čega ćemo doći na crnu listu zemalja u kojima zbog izgovorenog mišljenja i napisanog stava možete završiti u zatvoru ukoliko ne budete u mogućnosti da platite tu kaznu.

– Zbog čega ćete proći petogodišnju torturu procesa u kojima je cijeli državni aparat sa tužilaštvom, policijom na čelu uz državne resurse usmjeren protiv pojedinca, da dokaže i da ga procesuira da je mislio nanijeti štetu nekom pojedincu, funkcioneru ili političaru, samo zato što misli drugačije od ostalih, naglasio je Vukelić.

Advokat Aleksandar Jokić kazao je da su pokušali na što detaljniji način objasniti zašto su izmjene Krivičnog zakonika protiv Ustava i zašto kriminalizacija klevete u pravnom sistemu Srpske predstavlja elementarno kršenje ljudskih prava koje se odnosi na slobodu govora.

– Nadamo se da će inicijativa uroditi plodom i da će Ustavni sud zaštititi građane od vlasti. Pokazalo se da političari to ne mogu i ovo je sljedeći korak. Ustavni sud je tu da zaštiti građane od loših zakonskih rješenja, istakao je Jokić.

Advokat Jovana Kisin Zagajac kaže da miješanje države u slobodu govora kao osnovno ljudsko pravo ne može biti nerazumno i neproporcionalno. Kriminalizacija klevete je, kazala je ona, još jedna omča oko vrata slobodomislećim ljudima koji se do sada nisu plašili da iznesu kritičko mišljenje.

NEPISANO PRAVILO

– Krivični progon te novčane kazne i kazna zatvora koja se može izreći ako se ne plati novčana kazna predstavljaju prekomjerno miješanje u osnovne ljudske slobode. Kriminalizacija klevete ima svoje mete. To su ljudi koji u javnom prostoru nešto govore. To su mediji, političari, društveni aktivisti o temi ekologije, ljudskih prava, kriminala, korupcije. Nepisano je pravilo da određene strukture, pogotovo političke i nosioci javne vlasti uživaju određeni stepen zaštite od pravosudnih institucija, istakla je Kisin Zagajac.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS-a i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete. Na štetnost ovog zakona upozoravali su novinari te predstavnici civilnog društva, brojni advokati i drugi zainteresovani građani koji su bili ujedinjeni u stavu da su ova rješenja pogubna za slobodu govora. Isticali su da je usvajanjem izmjena ovog zakona otvoren veliki poligon za zloupotrebu političkih struktura prema istraživačkim novinarima, aktivistima i svima onima koji se usude da kritikuju postupke predstavnika vlasti.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas