HRVATSKA DAJE BRITANCIMA 800.000 KM ZA SAVJETOVANJE O TRGOVSKOJ GORI: To bi za BiH moglo biti vrlo opasno!

Bez obzira na to što bi odlaganje radioaktivnog otpada na područje Trgovske gore bio znak za uzbunu za 250.000 stanovnika ovog dijela BiH, Hrvatska nema namjeru odustati od tog cilja.

Ne da nema namjeru odustati, već je sada smislila novi način da ‘pogura’ svoj plan, a to je davanje čak 800.000 KM za savjetovanje u prekograničnom postupku procjene uticaja na okoliš. Taj novac Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog otpada goriva Nuklearne elektrane Krško dat će advokatskoj kući iz Velike Britanije, E&A LAW LIMITED.

Radi se o vrlo uticajnoj advokatskoj kući sa jako dobrim poveznicama širom svijeta i moglo bi se lako zaključiti u kom pravcu stvari idu. Pravo i pravda ne idu uvjek ruku pod ruku, a Hrvatska je očigledno spremna itekako dobro platiti svakom ko će joj pomoći u naumu da svoje otpade smjesti na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Podsjetimo da je ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac prije nekoliko dana ponovo optužio Hrvatsku “za neprijateljski odnos” zbog planova izgradnje pomenutog odlagališta, a tom prilikom je kazao kako je dobio podršku Mađarske i Slovenije da se taj projekat zaustavi.

Ovaj projekta bi mogao biti jedna od najvećih ekoloških katastrofa za Bosnu i Hercegovinu, a u zaustavljanju istog možda bi9smo se i mi trebali okrenuti prema međunarodnim pravnim kućama.

Za Bosnu i Hercegovinu bi izgradnja jednog ovakvog odlagališta potencijalno imala negativne posljedice po privredu, poljoprivredu, turizam, kao i negativne socijalne, političke i brojne druge uticaje.

Čini se da je upravo ovo jedna od ključnih tema gdje bi trebale prestati podjele koje nam se potenciraju na dnevnoj bazi. Previše smo vremena potrošili na molbe i isčekivanje da će zdrav razum pobjediti finansijski interes.

Ostaje nam da vidimo da li će i kako reagovati nadležne službe u našoj zemlji jer očigledno dosadašnja praksa nije urodila plodom.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas