HUMAN RIGHTS WATCH: Izrael koristio bijeli fosfor u napadima na Gazu i Libanon

Foto: Izraelski vazdušni udari na Gazu (AP Photo/Fatima Shbair via Tanjug)

Human Rights Watch je optužio Izrael za korištenje streljiva s bijelim fosforom u vojnim operacijama u Gazi i Libanonu, rekavši da uporaba takvog oružja dovodi civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih ozljeda.

Upitana za komentar na optužbe, izraelska vojska je odgovorila da “trenutačno nije upoznata s korištenjem oružja koje sadrži bijeli fosfor u Gazi”. Nisu komentirali tvrdnje o uporabi u Libanonu, prenosi Reuters.

Izrael je bombardirao Gazu kao odmazdu za Hamasov napad u gradovima južnog Izraela u kojem je ubijeno najmanje 1300 ljudi. U Gazi je ubijeno najmanje 1500 Palestinaca, a Izrael je također gađao i libanonski Hezbolah.

“Snimke napada pokazuju višestruke zračne udare topnički ispaljenog bijelog fosfora”

Human Rights Watch je objavio da je provjerio video snimke nastale u Libanonu 10. listopada i Gazi 11. listopada koje, kako tvrde, pokazuju “višestruke zračne udare topnički ispaljenog bijelog fosfora iznad gradske luke Gaze i dva ruralna mjesta duž izraelsko-libanonske granice”.

Objavili su i poveznice na dvije videosnimke objavljene na društvenim mrežama za koje tvrde da pokazuju “korištenje artiljerijskih projektila od 155 mm bijelog fosfora, očito za dimne zavjese, označavanje ili signalizaciju”. Obje navodno prikazuju područje u blizini izraelsko-libanonske granice.

Bijeli fosfor smatra se zapaljivim oružjem

Organizacija nije objavila poveznice na videozapise koji pokazuju njihovu upotrebu u Gazi. Palestinski TV kanali prikazali su videosnimku na kojoj se vide tanki oblačići bijelog dima na nebu iznad Gaze koji su navodno uzrokovani fosfornim streljivom.

Bijeli fosfor se smatra zapaljivim oružjem prema Protokolu III Konvencije o zabrani uporabe određenih konvencionalnih oružja. Protokol, koji Izrael nije potpisao i ne obvezuje ga, zabranjuje korištenje zapaljivog oružja protiv vojnih ciljeva koji se nalaze među civilima.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas