I OPŠTINA GACKO ZAPOŠLJAVA: Administracije nikad dosta

Opština Gacko spada među lokalne samouprave sa značajnim viškom radnika. Iako je za ovu godinu budžetom planirano 5,8 miliona maraka za lična primanja, jasno je da to, zbog povećanja minimalne plate, neće biti dovoljno. Ipak, načelnik Ogjen Milinković je proteklih dana zaposlio još dve osobe. Jedna od njih je i supruga predsednika Sindikata uprave ove opštine.

Zašto je bilo neophodno da dovede nove radnike, umesto da preraspodeli postojeće, nismo saznali od načelnika. Do ovog trenutka niti je uzvratio poziv, niti odgovorio na poruku i mejl.

Predsednik Sindikata Lazar Okiljević nam je u pisanom odgovoru potvrdio da mu je supruga angažovana na određeno vreme kao zamena radnice na bolovanju. Ona je pre tri godine takođe počela da radi na određeno vreme, ali je sa promenom vlasti u Opštini Gacko, kao jedina trudnica, naglašava Okiljević, ostala bez posla. Okiljević nam je zamerio što nikada nismo pisali o tom konkretnom slučaju, mada je Direkt izveštavao o radnicima koji su ostali bez posla i obećanjima načelnika i predsednika Skupštine.

Zakon je tu tek reda radi

Zakon o lokalnoj samoupravi u Gacku, kao uostalom ni u većini drugih opština, nikada nije primenjivan. Barem ne u članu 67 koji definiše da na hiljadu stanovnika ide tri činovnika. Trenutno ih, prema nezvaničnim podacima, pošto zvanične od načelnika nismo dobili, ima preko 80. Dakle, skoro tri puta više od 30 koliko bi maksimalno trebala da ima lokalna zajednica sa devet hiljada stanovnika.

U budžetu je od 12,6 miliona maraka za lična primanja ove godine planirano 5,8 miliona. No, sa povećanjem minimalne zarade, taj iznos neće biti dovoljan. Već nam je potvrđeno iz sindikalnog odbora da će od načelnika tražiti povećanje plate.

Radna mesta iz džepa- Luka Petrović, Ognjen Milinković i Lazar Okiljević na prvom obeležavanju slave muške pevačke grupe “Sava Vladislavić” (Foto: fb)

Povećanje najniže plate unelo je neki razdor i nezadovoljstvo među radnicima jer je ova odluka narušila strukturu, odnosno raspon između platnih grupa koji mora da postoji. To će se morati regulisati”, rekli su nam članovi Sindikalnog odbora sa kojima smo razgovarali. Nisu želeli da komentarišu angažman supruge predsednika Sindikata u opštini, rekli su nam da o tome nije bilo reči na sastanku kao i da oni ne utiču na to koga će načelnik da zaposli. Veruju da to neće uticati na rad predsednika sindikata budući da su i do sada sve odluke zajedno donosili, a rad bio potpuno transparentan.

O velikom broju zaposlenih i skoro polovini budžeta koji odlazi na plate pričalo se i na poslednjoj sednici SO Gacko.

“Ovaj dokument pokazuje beznađe u kojem smo se našli- budžet opštine Gacko smo sveli na 150 hiljada maraka. Samo toliko možemo da rasporedimo. Sve ostalo od 12 miliona je unapred potrošeno, odnosno raspoređeno. Nama plan budžeta i ne treba jer je već sve rezervisano“, rekao je tada odbornik PDP-a Radoica Antunović i podsetio da je prošle godine taj iznos bio 300 hiljada, pa je prognozirao da naredne godine na toj poziciji neće biti ništa.

Da je stanje takvo složio se i odbornik SNSD-a Siniša Šuković koji je rekao da se budžet sveo na plate, rate i grantove.

„Tako je koncipiran ima 20 godina, mi smo ga tako nasledili i nastavili, možda i jače“, ocenio je on i predložio da o rešenjima da razgovaraju predstavnici svih političkih partija budući da su svi učesvovali u stvaranju problema.

Posao od Luke

Lazar Okiljević, predsednik Sindikata Opštinske uprave, je zaposlen kao opštinski ekološki inspektor. Na tom mestu se, slobodno možemo reći, nije istakao, posebno u vreme intenzivne emisije pepela u atmosferu iz dimnjaka RiTE Gacko, o čemu je Direkt pisao. Potvrđuje to i godišnji izveštaj rada u kome stoji da je za godinu dana “obradio osam predmeta, sačinio tri službene zabeleške i napisao pet odgovora. U opštini koja je sinonim za zagađenu životnu sredinu.  Mnogo više energije, utisak je, troši na angažman u Muškoj pevačkoj grupi KUD-a Sava Vladislavić, čiji je predsednik. Na obeležavanju slave pomenute grupe prošle godine bio je, osim načelnika, i Luka Petrović, v.d. direktora ERS, koji je, nezvanično smo saznali, tada pitao i sam i obećao zaposlenje za gospođu Okiljević. Petrovićevo obećanje je, čini se, morao da ispuni načelnik Milinković. Na pitanje da li u ovome ima istine, Lazar Okiljević je rekao da nema komentar.

Milion od predsednika

Sigurno je da se u izbornoj godini neće radikalno rešavati ovo pitanje. Iskustvo nas uči da je vlast sklonija da vremenu prepusti da donese neko razrešenje, tačnije, da ovako ide dok traje. Načelnik Ognjen Milinković se pritom uzda u pomoć predsednika Republike Milorada Dodika.

Dodik je pre godinu dana, kada je bio u Gacku, rekao da Milinković ima njegovu punu podršku da napravi optimalnu organizaciju u Opštinskoj upravi.

Tada je rečeno da bi optimalan broj zaposlenih bio 60. Milinković računa na finansijsku injekciju od milion maraka kako bi, programom otpremnina, rešio problem viška zaposlenih po uzoru na Bileću. No, konkretnih koraka na tom putu još nema, a na vrata da zakucaju, spremaju se sindikalci koji traže povećanje plate.
Direkt je nedavno pisao da je zapošljavanja bilo i u najvećem preduzeću u Gacku– Rudniku i Termoelektrani. Tvrde da su u 45 novih radnika angažovali isključivo u proizvodnju. Ipak, sva ova zapošljavanja su protekla bez konkursa.

Iako pravo na rad spada u osnovna ljudska prava, odsustvo konkursa uglavnom označava i neke druge motive kada je zapošljavanje u pitanju, a to predstavlja jedno od najgorih kršenja ljudskih prava, smatra Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Pored korupcije u oblasti zdravstva i obrazovanja, korupcija u oblasti javnog zapošljavanja predstavlja jedan od najgorih oblika kršenja ljudskih prava, jer direktno onemogućava ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava građana, što dovodi do toga da iz godine u godinu Bosnu i Hercegovinu napušta veliki broj ljudi.

Ne treba da nas čudi što mladi u BiH ne žele studirati, s obzirom na to da se fakultetske diplome mogu kupiti na svakoj drugoj benzinskoj pumpi, te da veliki broj onih koji obavljaju visoke javne funkcije ima kupljene i lažne diplome” ističe Ćuskić I dodaje da je u našem društvu od diplome važnija partijska knjižica.

Mirjana Ćuskić- Korupcija je razlog za odlazak ljudi sa ovih prostora

“Uz nju imate prolaz ka skoro svim javnim funkcijama, samo ako ste dovoljno poslušni i “stranački posao” obavljate po instrukcijama i ispravno. Skoro da ne postoji institucija koja konkursne procedure javnog zapošljavanja provodi transparentno, pa ni ne čudi što se brojni kandidati i kandidatkinje uopšte i ne prijavljuju na konkurse, znajući unaprijed kome su ta radna mjesta dodijeljena. Osobe koje su žrtve netransparentnih konkursa rijetko se odlučuju tražiti pravdu pred nadležnim institucijama, jer su ovi procesi jako skupi i dugotrajni, i najčešće zbog jakog uticaja politike na sudstvo rezultiraju negativnim odlukama po oštećene. Ovo dovodi do rasula u društvu, koje je već dovoljno podijeljeno i opljačkano. Važno je da građani shvate u kojoj mjeri političari u BiH zloupotrebljavaju njihov novac i da se svim demokratskim sredstvima koja imaju na raspolaganju bore za bolje sutra sebe i svoje djece”, ocenila je za Direkt Mirjana Ćuskić.

Izvor: direkt-portal.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas