IAKO POSTOJE PODACI ZA 412 BIVŠIH UPOSLENIKA: U KCUS-u kriju koliko je Sebija Izetbegović nelegalno uštedjela

Foto: KCUS

Uprava KCUS-a tvrdi da ne može znati koliko je novca ZZO KS ukupno doznačavao za finansiranje plata radnika. Ipak, za tu informaciju dovoljan je klik, IT podršku pruža firma “Lanaco”. O malverzacijama ranije uprave na čelu sa Sebijom Izetbegović više niko ne govori.

Ukupan iznos doznačenih sredstava nije moguće tačno utvrditi, jer Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nema podatke o strukturi priznatog kadra i iznosu koji se finansira za radnike po struci i stepenima stručne spreme od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Ovako je prije dvadesetak dana tvrdila uprava KCUS-a ne odgovarajući na pitanje koliko novca je smijenjena direktorica Sebija Izetbegović prikazala kao uštede najveće zdravstvene ustanove ili „potrošila u druge svrhe“, kako je to rekao donedavni vršilac dužnosti direktora Alen Pilav.

Ispostaviće se da tvrdnja nije tačna. KCUS plaća podršku firmi „Lanaco“, koja u svakom momentu može da provjeri ove podatke.

„Imaju FI i HCM module“, kazao je Žurnalu dobro upućen izvor.

U prilog tome ide i detalj iz ugovora:

Nove uprave KCUS-a više nisu spremne da govore o dugogodišnjim malverzacijama, a na prvobitnu informaciju oglušili su se i federalni poreznici i pravosuđe.

U međuvremenu kantonalni Zavod je potrdio da je zaprimio upit Žurnala, ali odgovore na pitanja:

– Po kojoj proceduri ZZO KS uplaćuje novac KCUS-u za ove namjene, odnosno, da li je KCUS obavezan da svakog mjeseca pošalje spisak uposlenika čije se plate finansiraju iz budžeta ZZO?

– Da li je istina da KCUS nije obavještavao ZZO KS o upražnjenim mjestima?

– S obzirom na to da su se i u medijima pojavljivale informacije o odlasku ljekara iz ove zdravstvene ustanove, da li je ZZO samoinicijativno provjeravao radna mjesta onih koje finansira, a koji su napuštali KCUS?

– Koliko je ukupno novca ZZO KS uplatio za ove namjene KCUS-u u periodu 2016-2023 i za koliko uposlenih? (Koliko godišnje?)

još nismo dobili.

Podsjećamo, dok je medicinsko i nemedicinsko osoblje napuštalo KCUS, uprava pod Sebijom Izetbegović to nije prijavljivala Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Zavod je novac za plate nastavio da uplaćuje za uposlenike koji su KCUS napustili od 2016. do 2023. godine. Alen Pilav, njen nasljednik, tvrdio je da je „novac preusmjeravala u druge svrhe i za povećanje ušteda“.

Nešto više od četiri mjeseca nakon te izjave, njegova uprava niti je utvrdila tačan iznos novca koji je nezakonito završio na računu niti „druge svrhe“ u koje je trošen. Kazao da to nije ni moguće utvrditi, jer KCUS nema podatke o strukturi priznatog kadra i iznosu koji se finansira za radnike po struci i stepenima stručne spreme. Kako je onda uopšte utvrdio ono što je prethodno izjavio, nije objasnio.

OBIMNA DOKUMENTACIJA I ODGOVORI KOJI TO NISU

Od 15. marta do 16. maja ove godine Žurnal je čekao odgovore na pitanja proizišla iz njegove izjave:

– O kojem iznosu je riječ?

– Koliko je ljekara i medicinskog osoblja je napustilo KCUS za vrijeme uprave Sebije izetbegović?

– Za koje „druge svrhe“ je Izetbegovićeva preusmjeravala novac?

– Šta aktuelna uprava namjerava uraditi s novcem za koji je utvrdila da je nezakonito završio na računima KCUS-a?

– Da li vas je ovim povodom kontaktiralo nadležno tužilaštvo?

– Hoće li nova uprava KCUS-a podnijeti krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović?

Sve to vrijeme u press službi tvrdili su da imaju obimnu dokumentaciju, koju bi trebalo da pogleda pravnik. Odgovore će, naveli su, poslati kada budu spremni.

„U periodu od 19. januara 2016. do 15. decembra 2023. godine Klinički centar Univerziteta u Sarajevu napustilo je 412 uposlenika, medicinskog i nemedicinskog kadra različitih profila (ne računajući odlaske u penziju i smrtne slučajeve). Za upražnjena radna mjesta, a koja nisu popunjena, nije dolazilo do umanjenja naknade finansiranja radnika od strane ZZO KS, osim za radnike koji su prelazili u druge zdravstvene ustanove. Ukupan iznos doznačenih sredstava nije moguće tačno utvrditi jer KCUS nema podatke strukturi priznatog kadra i iznosu koji se finansira za radnike po struci i stepenima stručne spreme od strane ZZO KS“, stoji u dopisu.

Izjava Alena Pilava i danas stoji na zvaničnoj web stranici kao saopštenje KCUS-a. Njoj je pridodao i da „Klinički centar nije štedionica, već bolnica i ušteda novca ne može imati prioritet nad pacijentima“. Tada je raspisao konkurs za prijem 49 ljekara i 13 medicinskih tehničara.

Sebija Izetbegović smijenjena je 27. novembra prošle godine. Novi vršilac dužnosti direktora 20. februara 2024. odobrio je njen zahtjev za prijevremeno penzionisanje. Ona je zatražila i isplatu otpremnine.

Prema Pravilniku KCUS-a, otpremnina iznosi pet posljednjih plata. Ukupno, procijenjeno je, Izetbegovićeva je otišla sa oko 30.000 KM.

Pilav se nije dugo zadržao na funkciji, njega je nedavno zamijenila Harija Maksić.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas