IFET FERAGET: “Brankovi sporedni krivci su odgovorni za osam godina slučaja Memić”

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget dao je izjavu nakon današnjeg ročišta pred Sudom BiH.

Na ročištu je svjedočio vještak Irhad Kos, koji je govorio o tome da nestanak struje ne može uzrokovati nestanak snimka sa nadzronih kamera.

Tvrdnja je to odbrane optuženih za skrivanje dokaza, jer je snimak sa hotela Cristal iz noći kada je stradao Dženan Memić – nestao.

“Sve one koji su po meni odgovorni zbog toga što već osmu godinu pokušavamo utvrdi istinu o ubisvu Dženana Memića i time vratiti dostojanstvo profesiji policijaca, tužioca i sudije”, rekao je on.

Kaže da su odgovorni ‘Brankovi sporedni krivci’.

“Za sve to bih učinio odgovornim Brankove (sudija Perić, op.aut) sporedne krivce. Brankovi sporedni krivci su policijaci i tužioci koji su uništavali dokaze zbog čega o sve traje osam godina. Oni su glavni krivci što ne znamo kakav je sadržaj video snimaka koji su uništeni. Tražiti te dokaze bi bilo isto kao vještačiti oružje koje je neko bacio ili sakrio. Možete samo pretpostavljati šta sadrže snimci ali ste dokazli da su oni uništeni zbog ljudskog faktora. Teza odbrane je bila da je nestalo struje. Tužilaštvo je uspjelo dokazati, uz izuzetno vještačenje Irhada Kosa, da nestanek struje ne urzokuje nestanak dokaza”, rekao je Feraget.

On se osvrnuo i na to da je Sud odobrio svjedočenje dr. Kemala Dizdarevića, Abdulaha Kučikalića i Hamze Žuje. Oni bi trebali govoriti o navodnoj amneziji Alise Mutap.

“Mislim da nemamo boljih stručnjaka od njih”, rekao je on te nastavio:

“Time će odbrani biti omogućeno da ih ponovo ispitaju. Ovo je suština borbe, osjećam se dobro, vjerujem Tužilaštvu i Sudu. To je smisao poštivanja zakona i Ustava”.

Upitan je i za dio svjedočenja Kosa po kojem je možda moguće da neke službe vrate snimak.

“Istraga još traje, podizanjem optužnice ne prestaje istraga. Podizanjem optužnice tužioci ne završavaju istragu. Moguća je rekonstrukcija snimaka i to bi nas dovelo do toga da znamo šta se nalazi na snimcima, a ovdje sudimo ljudima koji su izbrisali snimke. To nije ključno za ovaj predmet”, naveo je Memić.

Govoreći o istrazi za ubistvo Dženana Memića, rekao je da je ona intenzivirana.

“Istraga je pokrenuta i intenzivirana i vodi se protiv više lica. Prvoosumnjičena je Dalida Burzić, Muris Ćato, Vahid Ćosić…”, zaključio je Feraget.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas