IKONA NOVOG VALA EX YU OSAMDESETIH: Preminula pjevačica Slađana Milošević

Milošević je umrla u Zemunskoj bolnici poslije kraće bolesti

Srbijanska avangardna umjetnica i pjevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.

Milošević je umrla u Zemunskoj bolnici poslije kraće bolesti. Datum i vrijeme posljednjeg ispraćaja bit će naknadno objavljeni.

Aleksandra Slađana Milošević rođena je u Beogradu 3. listopada 1955. godine i smatra se ikonom novog vala osamdesetih u Jugoslaviji.

Slađana je pokazivala interes za glazbu još u djetinjstvu. U svojoj petoj godini primljena je u muzičku školu na odsjek klavira. Svoj doprinos modernoj glazbi dala je već u svojoj dvanaestoj godini života svirajući i pjevajući u sastavima kao što su Nebeska konjica, Epitaf, Džentlmeni.

Svoj prvi solo nastup imala je na festivalu “Studentsko ljeto” u Maglaju, 1974. godine, gdje je osvojila “Grand Prix”.

Na površinu jugoslovenske pop-rok scene isplivana je 1977. godine sa pjesmom “Au, Au” i iste godine imala svoj prvi veći nastup na Koncertu kod Hajdučke česme, gde je nastupala prije “Bijelog dugmeta”.

Kada je izdala pjesmu Seksi dama počela je rušiti tabue. Ta je pjesma bila zabranjena na brojnim  radijskim i televizijskim programima. Godine 1981. nastupila je na izboru za jugoslavenskog predstavnika na Pesmi Evrovizije u Beogradu i osvojila osmo mjesto s pjesmom Recept za ljubav.

Snimila pjesmu s Dadom Topićem

Pjesma Princeza koju je snimila s Dadom Topićem 1984. prevedena je i na engleski jezik. Pet godina kasnije otišla je u Ameriku gdje je svirala s grupom Baby Sister, a u Srbiju se vratila sredinom devedesetih.

Prije tri godine Slađana je hospitalizirana zbog unutarnjeg krvarenja. Tada je rekla da se uzrok krvarenja ne zna. “I dalje sam u bolnici. Liječnici prate situaciju. Budući koraci zavise o reakciji na terapiju, koja se dnevno adaptira i prilagođava stanju organizma”, pojasnila je tada Milošević.

Izvor: Oslobođenje, Index

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas