INDEXI: Ploča legendarnog sarajevskog benda dobit će luksuzno reizdanje

Kultna sarajevska grupa Indexi, jedna od najboljih i najutjecajnijih na ovim prostorima, ostavila je neizbrisiv trag svojim bezvremenskim hitovima. Njihove pjesme i danas žive među slušateljima i inspirišu brojne muzičare koji im odaju počast, od Bijelog dugmeta i Crvene jabuke do Massima i Natali Dizdar.

U periodu od 1971. do 1973. godine, Indexi su objavili pet singl ploča za Jugoton na kojima su se našle neke od njihovih najuspješnijih pjesama poput “Plima”, “Sve ove godine”, “Balada”, “Da sam ja neko”, “Svijet u kojem živim” i “Sanjam”. Nakon kratke pauze zbog vojnog roka, grupa je objavila kompilacijski LP pod nazivom “Indexi”, prvo LP izdanje s 8 od 11 pjesama iz tog perioda. U povodu pedesete obljetnice originalnog izdanja, ova kompilacija je reizdana, dodajući još dvije pjesme koje nisu bile uključene u prvotno izdanje – veliki hit “Predaj se srce” i manje poznata “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla”.

Posebnost ovog izdanja je lacquer cut koji je izvršen u londonskom Abbey Road Studiosu od strane Seana Mageea, dobitnika Grammy nagrade za “Mono Box Set” Beatlesa. Sean Magee je također radio na box-set izdanju Bijelog dugmeta, a sada je zaslužan i za poboljšanje zvuka Indexa, piše portal Ravnododna.com.

U intervjuu povodom ovog izdanja, Fadil Redžić, basist i simbol Indexa, izjavio je da reizdanje ovih pjesama donosi radost i energiju, ističući da su pjesme Indexa postale neizostavni dio kulturnog nasljeđa ovih prostora.

Album “Indexi” dolazi s download karticom za preuzimanje remasteriranih verzija pjesama, dok je likovno oblikovanje reizdanja djelo Darka Kujundžića. Knjižica koja prati izdanje sadrži tekstove i fotografije iz privatne arhive članova grupe te dokumentaciju iz arhive Jugotona/Croatia Recordsa.

Indexi su osnovani 1962. godine i djelovali su do 2001. godine, ostavivši neizbrisiv trag kroz svoje pjesme koje su postale dio kulturnog nasljeđa. Iako su objavili samo dva studijska albuma, njihov katalog sadrži brojne singlove i kompilacije. Nakon prerane smrti Davorina Popovića, Indexi su prestali postojati, ali njihove pjesme i dalje žive i prenose se s generacije na generaciju.

Izvor: ravnododna.com, oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas