INTER U FINANSIJSKIM PROBLEMIMA: Prodaja dva igrača spasila klub od totalnog finansijskog kraha

Foto: EPA

Iz Italije stižu zabrinjavajuće vijesti vezane za jedan od najvećih klubova u Serie A – Inter, koji se suočava s ozbiljnim finansijskim teškoćama

Nerazzurri su toliko zapali u minus da su im prodaje Marcela Brozovića i Andre Onane pružile neophodnu likvidnost za tekuću sezonu.

Dug Intera iznosi astronomskih 807 miliona eura. Iako zvuči gotovo nevjerovatno, ovaj uspješni klub, redovan konkurent za vrh tabele i prošlogodišnji finalista Lige prvaka, suočava se s ogromnim finansijskim problemima.

S jedne strane, klub može biti ponosan na sportske rezultate, dok s druge strane postoji finansijski debakl. Finansijski izvještaj grupe koja posjeduje Inter pokazuje da je klub do juna 2023. godine prijavio gubitak od 85 miliona eura. Prodaja Brozovića i Onane, za 17, odnosno 50 miliona eura, spasila je klub od bankrota i omogućila mu da nastavi s radom.

Dug Intera, koji je od juna 2023. godine viši od 807 miliona eura, nešto je manji u odnosu na prethodnu sezonu 2021/22. kada je iznosio 882 miliona eura, ali je i dalje izrazito visok.

Ako Suning grupa, vlasnik Intera, ne uspije uskoro sanirati finansije, klubu prijete restrikcije oko registracije novih igrača. Ukoliko se dugovi ne otplate, Inter bi mogao završiti u vlasništvu nekog investicionog fonda, slično kao što se dogodilo Milanu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas