ISKORAK BIH KA EU: Trasiran na Dodikovom imanju u Bakincima

Nakon posljednjeg upozorenja Schmidta i pred dolazak Ursule von der Leyen, predsjednici stranaka na vlasti razgovarali su na imanju lidera SNSD-a

Sastanak predstavnika koalicije na državnom nivou jučer se održao na privatnom imanju Milorada Dodika u Bakincima. Daleko od medija. Iako se rješavaju pitanja ključna za Bosnu i Hercegovinu, lideri su se odlučili držati podalje od javnosti. Sastanak je počeo u 14 sati, a njemu su prisustvovali Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZBiH) te predsjednici stranaka trojke Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS). Kako saznajemo, postignuta je saglasnost oko mnogih pitanja koja su posljednjih mjeseci bila kamen spoticanja u funkcionisanju vlasti na državnom nivou.

SAD ĆE I FEBRUAR

Od predstavnika stranaka u vlasti saznajemo da su u Bakincima, u skladu sa dogovorom koalicionih partnera, bili samo lideri stranaka, bez saradnika. Ipak, šturim saopštenjem oglasili su se iz stranke lidera domaćina – SNSD-a.

“Na današnjem sastanku postignut je važan iskorak o ključnim pitanjima na evropskom putu BiH. Napravljen je značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH, koji će se finalizirati tokom februara. Politički lideri obavezali su se da nastave konstruktivne partnerske razgovore s ciljem postizanja dogovora u navedenom roku”, poručili su iz SNSD-a.

Podsjećamo, Dodik je prije sastanka bio oštar, poručivši da predstavnici “sarajevskih stranaka očigledno rade po instrukcijama svojih staratelja, a ne u interesu ljudi koji žive u BiH”.

– Informacija da se američki državni sekretar obraća ministru vanjskih poslova i od njega direktno traži da obezbijedi da se realizuje projekat Južne interkonekcije i to što prije, jasno pokazuje kako su agilni kada je u pitanju njihov interes i da je pravi smisao cijelog cirkusa sa Schmitdom da bude njihov lični zastupnik i omogući da se preko njega potpuno ovlada resursima BiH, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to rade i Britanci i Amerikanci, i pitanje je šta će se ovih dana još čuti u kakve kriminalne aktivnosti su umiješani visoki zvaničnici u BiH, a sve prema nalogu Zapada.

Bivši član Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić rekao nam je da tajanstvenost sastanka može značiti i jedno i drugo. I da su se dogovorili ili da se nisu ništa dogovorili.

– Jako je teško predvidjeti ponašanje političara u BiH. Moramo napomenuti, kada su imali i neke ranije dogovore i sporazume, gdje su govorili da se približavaju određenim rješenjima, efekat je bio ništa se nisu dogovorili. Ovo je samo dokaz da se izbjegavaju institucije. Nažalost, to je u našoj praksi, rekao je Šehić.

Dodao je da se biraju druga mjesta, gdje se dogovara u tajnosti.

– S druge strane, možda su se oni nešto i dogovorili, ali još nije za javnost. Sigurno je to da rok koji je dao visoki predstavnik još postoji. Nisam pristalica dana D, bitan je dogovor, ali treba sačekati naredni period. Vrijeme ističe za izmjene Izbornog zakona, ali vidjećemo šta će dalje biti. Moguće je da će visoki predstavnik Christian Schmidt ostaviti rok od nekoliko dana, a ako se dođe do tog dana D, onda će on sigurno reagovati. Dana D će biti, iako to ne želim, ističe Šehić.

Podsjećamo, visoki predstavnik dao je još jednu šansu političarima u BiH da se uozbilje i da dogovore tehničke izmjene Izbornog zakona. Upravo zbog toga su razgovarali predstavnici vladajuće koalicije. Teško je da se nešto novo može desiti, s obzirom na to da su stavovi predstavnika RS-a jasni. Kako je sam Schmidt rekao, Milorad Dodik i njegovi partneri iz RS-a ne drže korak sa ostalima. U ponedjeljak u BiH dolazi i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sa Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade Hrvatske i holandskim premijerom Markom Rutteom. Razlog posjete Sarajevu je ohrabrenje bh. političara na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

I VOLJA I NAČIN

– Zanimljivo je da je jedina objavljena informacija kako je postignut značajan napredak vezan za Izborni zakon i da rješenje možemo očekivati u februaru, čime se nagovještava “značajan napredak na evropskom putu BiH”, kojeg do sada nismo imali prilike da vidimo. Očito je odakle dolazi ovaj vjetar. Vidjeli smo kritike upućene iz SAD-a, najavljeni dolazak šefice Evropske komisije sa hrvatskim premijerom. Ili su domaći političari shvatili da im je ovo opomena pred isključenje i zadnja prilika ili su dobili ponudu koja se ne odbija, kaže za naš list politička analitičarka Tanja Topić.

image

Tanja Topić: Ili su shvatili da im je ovo zadnja prilika ili su dobili ponudu koja se ne odbija/Senad Gubelić

Dodikova oštrina splasnula je nakon razgovora na imanju, pa je na X-u napisao kako “kad postoji volja, postoji i način da od naroda izabrani lideri razgovaraju i odlučuju”. I ovaj put nije spominjao otcjepljenje.

izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas