ISLAND ČEKA ERUPCIJU VULKANA: Preko noći više od 300 potresa, grad Grindavik tone

Foto: Grindavik je evakuiran jer magma potresa tlo/X

Ispod poluotoka Reykjaness formiran je dug tunel magme koji se proteže ispod Grindavika i zatim jugozapadno do mora. Stručnjaci procjenjuju da se magma nalazi na oko 800 metara ispod površine

Stanovnici jugozapadnog dijela Islanda nervozno čekaju moguću erupciju vulkana. Čak i ako ne dođe do provale magme, vjerojatno će proći mjeseci prije nego što će se evakuirani iz opasne zone moći vratiti kući.

Ribarski grad Grindavik (3400 stanovnika) evakuiran je prije tjedan dana jer ispod tla tutnji ogromna količina magme, uzrokujući pritom tisuće potresa. Seizmička aktivnost je već oštetila grad, ostavivši za sobom veliku pukotinu koja prolazi kroz Grindavik.

Islandski meteorološki ured navodi kako će do erupcije najvjerojatnije doći negdje duž tunela magme dugačkog 15 km, s time da je “glavna lokacija” područje sjeverno od Grindavika, u blizini planine Hagafell.

Naime, ispod poluotoka Reykjaness formiran je dug tunel magme koji se proteže ispod Grindavika i zatim jugozapadno do mora. Stručnjaci procjenjuju da se magma nalazi na oko 800 metara ispod površine, piše The Guardian.

Zapadni dio Grindavika je od prošlog petka potonuo za više od jednog metra i nastavlja tonuti brzinom od oko 4 cm dnevno. Ako dođe do erupcije, mogle bi se pojaviti značajne štete na lokalnoj infrastrukturi i ispuštanja otrovnih para. Obližnje geotermalno odmaralište Blue Lagoon, jedna od glavnih turističkih atrakcija Islanda, zatvoreno je barem do kraja studenoga zbog opasnosti od erupcije.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas