ISPLIVALI NOVI DETALJI: Bezbjednjaci otkrili zašto je Prigožin odustao od puča

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

U Rusiji je zavladao nemir tokom vikenda kada je Jevgenij Prigožin pokrenuo pobunu i napao Rusiju sa svojim plaćenicima iz grupe Vagner i krenuo ka Moskvi. Međutim, kako je pokušaj puča započeo naglo, naglo se i završio.

Naime, u subotu uveče incident je rešen posredstvom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, bliskog saveznika ruskog lidera Vladimira Putina. Postignut je dogovor prema kojem Prigožin prelazi u Rusiju, a porodica Vagner u rusku vojsku.

Zašto je Prigožin odustao od prevrata? Sada su objavljene nove informacije. Naime, porodicama vođa Vagnera pretile su ruske obaveštajne službe pre nego što je Jevgenij Prigožin zaustavio napredovanje ka Moskvi, rekli su britanski bezbednosni izvori za Telegraf.

Takođe, procenjuje se da su plaćeničke snage imale 8.000 boraca, a ne 25.000 kako se tvrdi, i da verovatno ne bi uspele da zauzmu rusku prestonicu, preneo je novinski list, pozivajući se na Skajnjuz.

Još se ne zna gde se trenutno nalazi Prigožin, a ne zna se ni budućnost ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, čiju smenu je tražio Vagnerov šef koji se jutros pojavio u javnosti prvi put od pobune.

Izvor: N1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas