ISTIČE DODIKOV ROK USTAVNOM SUDU: Ako ne ukinu odluku, već danas zakazujemo NSRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će” već danas popodne, ako Ustavni sud BiH ne ukine svoju najnoviju odluku, biti zakazana sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u RS i zaštiti osobe koja budu progonjena zbog toga od organa BiH”.

“Mi ćemo taj zakon donijeti veoma brzo, bez ikakvih problema, možda već u utorak /27. juna/ i nastaviti našu dalje političku borbu”, rekao je Dodik

Dodik je istakao da “ovo nije antidejtonsko ponašanje nego da RS želi da se stvar vrati u okvire Dejtona i Ustava”.

Dodik je izjavio da “strani intervencionizam, koji je rehabilitovan u posljednjih godinu do dvije dana, više nanosi štete BiH”.

“Očigledno je da je prošlo vrijeme da neki, koji imaju svoja pamćenja iz mladalačkih dana kao što je ambasador SAD u BiH, mogu da udarcom šakom od sto nekoga prestraše. Vraćajući taj metod na sto, apsolutno su pogriješili i stavili BiH u vrtlog u kome će ona veoma teško naći izlaz”, rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH saopštio je početkom ove sedmice da je izbrisao odredbu u Pravilu o svom radu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Predstavnici vlasti Republike zatražili su u utorak, 20. juna, da Ustavni sud BiH do sutra ukine tu odluku o izmjeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije.

“Tražimo da do petka u 12.00 časova poništi svoju odluku i vrati je na odluku od prije. Tražimo da donese odluku da neće odlučivati po bilo kojem pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH“, rekao je Dodik nakon sastanka sa predstavnicima institucija RS i liderima partija.

Inače, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić u srijedu je izjavio kako je za ponedjeljak u 10 časova sazvao sjednicu Kolegijuma NSRS radnog tijela koje inače odlučuje o terminima, prijedlogu dnevnog reda i materijalima Narodne skupštine RS.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas