IZ EUFOR-A NAKON NOVIH ODLUKA NSRS: Motrimo situaciju na terenu

Foto: N1

Odluka da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvoji Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH izazvala je burne reakcije.

Naime, odluka Narodne skupštine NSRS o neprovođenju odluka visokog predstavnika na području tog entiteta, a nakon toga i o neobjavljivanju i neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, predstavnici Trojke su ocijenili kao grubo kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvoreni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Redakcija N1 je pitala i EUFOR za komentar na dešavanja u NSRS-u. Pitali smo da li su poduzeli neke mjere za povećanje sigurnosti u BiH, ali i kako komentiraju nove odluke NSRS-a?

“Zahvaljujemo se na upućenim pitanjima, u prilogu dostavljamo odgovor iz Glavne komande EUFOR-a. EUFOR konstatno motri situaciju na terenu skupa sa našim BiH partnerima. Na osnovu našeg mandata , EUFOR surađuje sa svim organizacijam u BiH i održava sigurno i stabilno okruženje. EUFOR je privržen u stopostotnonosti Bosni i Hercegovini, GK EUFOR -a ne daje saopćenja ni ti komentira o političkoj situaciji u BiH”, naveli su u odgovoru za N1.

Podsjećamo, na osmoj posebnoj sjednici, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Od 65 prisutnih, za usvajanje prijedloga zakona glasalo je 56 poslanika i svi su bili za.

Niko nije bio protiv, niti suzdržan. Vladajuća većina u NSRS koju čine poslanički klubovi SNSD, SP, DEMOS, Ujedinjena Srpska, NPS i poslaničke grupe SPS i DNS predložila je Zaključke u vezi sa Prijedlogom zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji se pred poslanicima našao po hitnom postupku na prijedlog predsjednika Republike Srpske, narodnih poslanika i Vlade.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas