JOŠ NEMA DOGOVORA: Katar vodi pregovore o razmjeni talaca koje drži Hamas za Palestince u izraelskim zatvorima

Foto: Reuters

Katarski posrednici održali su hitne pozive sa zvaničnicima Hamasa kako bi pokušali da pregovaraju o slobodi za izraelske žene i djecu koju je otela militantna grupa i drži u Gazi u zamjenu za puštanje 36 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, rekao je izvor Reutersa upućen u razgovore.

Pregovori koje Katar vodi u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama od subote navečer “kreću se pozitivno”, rekao je izvor upoznat sa situacijom za Reuters. Međutim, naveo je da još nema znakova dogovora.

Objasnio je da je Katar bio u kontaktu sa zvaničnicima Hamasa u Dohi i Gazi nakon što je grupa u subotu napala Izrael iz Gaze, upadajući u gradove, ubivši više od 700 Izraelaca i pobjegavši sa desetinama talaca.

Dodao je da tačan broj izraelskih žena i djece talaca koje Hamas nudi u potencijalnoj razmjeni 36 palestinskih žena i djece zarobljenika koje je grupa Hamas identificirala nije jasan.

Detalji o pregovorima koji se fokusiraju na oslobađanje 36 Palestinaca iz izraelskih zatvora nisu ranije objavljeni.

Broj izraelskih talaca u Gazi također ostaje nejasan, ali se vjeruje da je Hamas u subotu oteo žene, djecu, starce i vojnike.

Palestinski zvaničnik, upoznat s naporima posredovanja s Hamasom i Izraelom u prošlosti, rekao je Reutersu da su Katar i Egipat bili u kontaktu s grupom, ali intenzitet borbi baca sjenu na svaki potencijalni dogovor. Egipat je u bliskom kontaktu s Izraelom i Hamasom kako bi pokušao spriječiti dalju eskalaciju borbi i osigurao zaštitu izraelskih talaca, izjavila su dva egipatska sigurnosna izvora.

Egipat je pozvao Izrael na suzdržanost, a Hamas da osigura da su zarobljenici u dobrom stanju kako bi se otvorila mogućnost deeskalacije, iako su izraelski napadi na pojas Gaze otežali posredovanje, rekli su egipatski izvori, koji su željeli ostati anonimni.

Izvor informiran o pregovorima predvođenim Katarom je, također pod uslovom anonimnosti, rekao za Reuters da “nije bilo sporazuma o logistici ili mehanizmu za oslobađanje”.

Nije bilo trenutnog odgovora na zahtjeve za komentar poslane katarskom ministarstvu vanjskih poslova, Hamasu ili američkom State Departmentu. Ured izraelskog premijera saopštio je da ne želi komentarisati.

Izrael se obavezao da će osloboditi zarobljenike koje je oteo Hamas. Međutim, kako navodi Reuters, opcije premijera Benjamina Netanyahua da napadne Hamas zbog upada u Izrael mogle bi biti obuzdane zabrinutošću za mnoge Izraelce zarobljene u napadu, jer se ova nacija koja je i u prošlosti pogođena talačkim krizama suočava sa možda najgorom takvom krizom do sada.

Izrael je odgovorio svojim najtežim ikada bombardovanjem pojasa Gaze, ubivši više od 400 ljudi, a također razmatra pokretanje kopnenog napada na teritoriju koju je napustio prije skoro dvije decenije.

Katar, mala ali bogata energetska i investicijska zemlja koja ima ambiciozne ciljeve vanjske politike, ima direktnu komunikaciju s Hamasom. Katarski izaslanici su ranije pomogli u posredovanju u primirju između ove grupe i Izraela.

Doha je nedavno bila u centru pažnje globalne diplomatije, nakon što je bila domaćin više od godinu dana razgovora između Sjedinjenih Država i Irana, koji su doveli do razmjene zatvorenika i oslobađanja zamrznutih sredstava.

Dok je Hamasova baza moći u Gazi, neki lideri su smješteni u Kataru, kao i u drugim bliskoistočnim zemljama.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas